Annons

Het ”Stoffe” vann trots överhettad bil

Sport • Publicerad 18 juni 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Trots vissa bekymmer med värmen lyckades ”Stoffe” Nilsson bärga segern när Sydsvenska Rallycupen avgjordes i Växjö i helgen. Segern var hans totalt sjätte i Dackefejden.					      FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/arkiv
Trots vissa bekymmer med värmen lyckades ”Stoffe” Nilsson bärga segern när Sydsvenska Rallycupen avgjordes i Växjö i helgen. Segern var hans totalt sjätte i Dackefejden. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/arkiv

Sydsvenska Rallycupen (SSRC) rullade i lördags vidare med tävling i Växjö.

HLMK-föraren Kristoffer ”Stoffe” Nilssons ställdes redan innan tävlingens startskott inför vissa utmaningar.

Annons

– Med startnummer två gick jag ut nästan direkt. Värme och torka gör att vägarna kryllar av rullgrus och för varje bil som kör blir spåret snabbare, säger han.

En annan försvårande faktor, som förvisso drabbade alla förare förutom ”Stoffes” konkurrent Robin Adolfsson som gick ut som nummer ett, var dammet.

Förarna körde iväg med endast en minuts mellanrum vilket fick konsekvensen att dammet i skogen inte han lägga sig.

– Blåsten var inte tillräcklig för att fläkta undan dammet. Där var rätt många partier där visibiliteten var lika med noll. Men det var förstås lika för alla, säger han och konstaterar:

– Så är det med rally, nu drog vi den här lotten.

Trots de väderrelaterade svårigheterna lyckades ”Stoffe” knipa några sekunder på både första och andra sträckan. Nästan 2,5 mil långa sträcka tre blev däremot mer problematisk. Först blev motorn i ”Stoffes” Subaru Impreza varm vilket gjorde att den tappade i effekt och i slutskedet av sträckan åkte han även på en framhjulspunktering.

– Det gick lite tungt i slutet. Men vi bytte hjulet och skruvade lite på inställningarna under lunchuppehållet. Sedan lyckades vi få till en riktigt bra tid på sträcka fyra och ryckte lite, säger han.

Under den avslutande sträckan kunde ”Stoffe” företrädesvis ägna sig åt att bevaka sin ledning och körde till slut in på tiden 30,29,5, cirka tio sekunder före Robin Adolfsson, Wäxjö MS.

Andra raka och totalt sjätte segern för ”Stoffe” i Dackefejden.

– Växjö är en av de tuffare tävlingarna under året. Det roliga är att det aldrig är samma som året innan. Sträcka tre har jag aldrig kört innan, åtminstone inte i den här tappningen, säger han.

Annons

Segern till trots finns det lite smolk i den nilssonska bägaren. Om två veckor går nästa tävling i SSRC av stapeln i Hestra och ”Stoffes” medverkan är i nuläget inte helt självklar.

Som tidigare nämnt spökade kylningen på bilen under sträcka tre i helgens tävling - och felet är inte nytt.

– Bilen är tre år gammal och där har varit lite värmebekymmer av och till, berättar han.

Till nästa tävling återstår därför tre alternativ. Köra tävlingen, avstå och försöka åtgärda problemet eller starta upp reservbilen.

– Vi har inte bestämt oss hur fortsättningen blir.

– Det finns en ”svart låda” som spelar in data från motorn. Den tittar vi på efter varje tävling och försöker att förbättra kylningen. Vi har gjort små framsteg hela tiden, men det är inte tillräckligt bra ännu.

Extra tufft att inte veta exakt vad som är fel?

– Det är inte helt enkelt. Vi har duktig folk kring bilen, så vi försöker slå ihop oss och hitta den röda tråden, men det verkar vara en svårare nöt att knäcka än vi trodde, säger ”Stoffe”.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons