Annons

Många idéer för naturbruksområdet

Osby • Publicerad 18 juni 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
En översiktsbild där det diskuterade naturbruksområdet är inringat i rött. foto: osby kommun
En översiktsbild där det diskuterade naturbruksområdet är inringat i rött. foto: osby kommun

Sedan Hushållningssällskapet Skåne tog över verksamheten där Naturbruksgymnasiet i Osby bedriver sin undervisning, kommer fastigheter på området successivt att tömmas. För att ha en långsiktig plan för hela området och ta ett helhetsgrepp, har en arbetsgrupp på kommunen tittat på detta och kommit fram till tre olika förslag. Dessa förslag presenterades och diskuterades under förra veckan medborgardialog.

– Efter presentationen fick de som närvarade sätta post-it lappar under de förslag som de tyckte lät bäst i nuläget, säger Rönnefeldt Berg.

Annons

I projektet har det aktuella området och dess fastigheters förutsättningar kartlagts. Gruppen har också tittat på hur och om byggnader och kringliggande område skulle kunna användas och utvecklas.

– Huvudanledningen till att vi pratar om flera olika byggnationer är frö att det är stor brist på bostäder i Osby. Det är liksom tre år väntetid på Osbybostäder, säger hon och fortsätter:

– Vi vill få igång flyttsnurran som alla byar och städer behöver,

Framtiden för naturbruksområdet är en het fråga i byn som rör och påverkar alla som bor, lever och verkar i Osby. Därför var dialogen med kommuninvånare och andra intressenter, som näringsliv och föreningar viktig för att ge alla en möjlighet till att vara delaktiga och tycka till menar Rönnefeldt Berg.

– Intresset syns i att vi fått in minst tio förslag från privatpersoner. Sen är platsen och marken attraktiv för flera olika generationer och verksamheter därför måste alla få höras, säger hon.

De tre förslagen som diskuterades är i sin korthet följande:

Sjönära och centrala boenden. Fokus på lärande, attraktivt boende och närheten till centrum. Detta förslag går ut på att flytta Parkskolans verksamhet till naturbruksområdet.

Utveckling av kommunens näringsliv. Detta är ett förslag med fokus på att skapa inkubatorverksamhet på naturbruksområdet. Genom inkubatorprocessen kan företag få stöd att utveckla affärsidéer, mål och strategier samt förberedas för att kunna bli ett växande företag.

Bostäder med rekreationsområde. Förslaget har fokus på utveckling och bevaring av naturen i området och stärka kopplingen till Präst­ängen. Med sedimenteringsdammen kan man utveckla rekreationsområdet och anlägga parkområde med stor öppen gräsyta, som kan användas till friluftsliv och aktiviteter.

– Vill man bygga finns där attraktiva tomter nära sjön och miljön runt omkring är attraktiv. Men det är också ett område som kan passa företagsamhet. Skulle det bli bostäder ser vi gärna en blandning av åldrar och blandning av boenden som passar alla plånböcker, säger Rönnefeldt Berg.

Annons

Totalt på medborgardialogen var deltog det ett drygt 20-tal personer. Samtliga fick gå en rundvandring på området och prata både med kommunalrådet, oppositionsrådet och andra viktiga aktörer.

– Under semestern är det fortfarande öppet att lämna in förslag sen efter sommaren kommer vi att knyta ihop förslagen och lämna det till politikerna, säger Rönnefeldt Berg.

Vad händer sedan?

– Sedan får de diskutera vad de tycker och vill innan de återkommer till oss med något nytt, säger hon.

Eftersom att projektgruppen fått spåna på idéer helt fritt finns det in nuläget inga ramar som vad det hela får kosta eller liknande. Det finns heller ingen tidsplan på när spaden kan sättas i marken.

–Det är det nya uppdraget vi kan få att räkna på vad det kan kosta kommunen. En sak är säker vi måste få in privata aktörer som vill bygga eller verka på området oavsett vad som händer, säger Susanne Rönnefeldt Berg.

Johan Nordström johan.nordstrom@nsk.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons