Annons

Brist på jämställdhet dyrt för Japan

Opinion Snittåldern i Japan blir allt högre.
Opinion • Publicerad 19 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Snittåldern i Japan blir allt högre. Arbetsgivarnas jakt på övertidstimmar håller på att skada den japanska samhällsekonomin. Dagens Nyheter har ritat upp japanska ”befolkningsträd” och konstaterar att det börjar se ut som ett riktigt träd, med en smal stam som representerar yngre fertila och en tung krona av pensionärer. Det kommer att bli på gränsen till omöjligt att ta hand om den äldre befolkningen när de blir så många. En femtedel av kvinnorna i japanska fängelser är över 65: fattigpensionärer som begår brott för tak över huvudet och mat.

Den som blir mor i Japan tvingas i princip, på grund av bristen på barnomsorgsalternativ och de långa förväntade arbetstimmarna, sluta arbeta och stanna hemma med barnet.

Japan har varit en av världens starkaste ekonomier. Problemet med den åldrade befolkningen visar vad som händer om man inte har med jämställdhet och barnomsorg i kalkylen kring vad som behövs för att underhålla en stark ekonomi långsiktigt. Japan skulle kunna lärt sig en del av Sverige. Vi var på väg åt samma håll, men insåg att yrkesarbetande kvinnor skulle undvika barnalstring om de tvingades sluta arbeta för att få det att fungera. Andra länder där kvinnorna är på väg in på arbetsmarknaden bör ha Japan som avskräckande exempel och tänka på jämställdheten redan från början.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons