Annons

Sommarkul drog igång

osby För andra året i rad arrangeras Sommarkul på idrottsplatsen i Osby. Under två veckor välkomnas alla barn och ungdomar mellan 7 och 15 till att prova olika aktiviteter, lekar och sporter.
Osby • Publicerad 19 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Under måndagen sökte barn och ungdomar sig till idrottsplatsen för att vara med på första dagen av Sommarkul. Projektet är ett samarbete mellan IFK Osby, Skåneidrotten och kommunen och syftet är att barnen ska lära sig att kommunicera, samarbeta och prova på nya saker. Projektledare Johanna Bergman har tidigare arbetat med elitsatsning i Malmö och har jobbat i den damallsvenska klubben FC Rosengård.

– Det här är bara ett steg i ett långsiktigt arbete att förändra ungdomsidrotten. Vi behöver mer nyfikenhet hos barn, de behöver röra mer på sig och våga prova nya saker, säger hon.

Annons

Tillsammans med ungdomsledare och volontärer vill Johanna Bergman att Sommarkul ska vara öppet för alla.

– Vi vill inte att det ska kosta något att komma hit, alla som vill är välkomna. Förra året hade vi ungefär 80 barn här, det är klart att min förhoppning är det ska komma ännu fler i år.

Måndagen sparkade igång med fotboll. Även om många av barnen som kommer vill spela just fotboll menar Johanna att barnen kommer få prova på lite annorlunda aktiviteter också.

– Vi har ett samarbete med tennisklubben och bouleklubben som kommer hit under veckorna. Det kommer även att komma hit en danslärare, säger hon.

Förra året fick Sommarkul lite kritik från barnen att det spelades mycket fotboll och ingenting annat. En av Johannas målsättningar i år har varit att barnen ska få prova på nya saker.

– Det är klart att vi kommer spela fotboll, men man kan göra det på olika sätt. Det är viktigare att kunna kommunicera och samarbeta än den här elitsatsningen där det mesta handlar om fysik, säger hon.

Åldersskillnaden mellan barnen tror Johanna inte blir något problem.

– Det kan ses som svårt att få sjuåringar att till exempel spela fotboll med ungomdar som är 15, men det är en utmaning för ungdomsledarna som också ska lära sig något. De är väldigt duktiga.

Abdulkader Awama är en av de sex ungdomsledare som hjälps åt med Sommarkul. Han är aktiv i IFK Osby och har även arbetat med Calcio-akademin.

– Det är jätteroligt att få jobba med barn. Speciellt när de inte bara spelar fotboll utan får prova på andra sporter också, säger han.

Annons

Alla ledare hade dagen till ära på sig Sveriges matchtröjor. Sommarkul håller på fram till klockan två på dagarna och under måndagen avslutades dagen med att ledare och ungomdar tillsammans såg Sverige möta Sydkorea i fotbolls-VM. Sommarkul håller på i två veckor och avslutas den 30 juni med en familjedag där vuxna kan spela brännboll tillsammans med barnen.

bild 1/3
sommarkuil
sommarkul
somarkff
sommarkuil
sommarkul
Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons