Annons

Sportens lo­gik gäller inte all­tid

Krönika Björn Söder visar hur to­kigt det blir när vi för­söker til­lämpa sportens enkla lo­gisk i be­tyd­ligt all­var­ligare och mer kom­pli­ce­rade sam­man­hang.
Opinion • Publicerad 19 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Det går knappast att ra­tio­nellt för­klara var­för jag reser mig och vrålar ut min oför­blom­me­rade gläd­je när det går bra för det svenska fot­bolls­lands­laget. Ännu svårare är det att med lo­giska ar­gu­ment för­klara att jag känner en bot­ten­lös för­tviv­lan när bollen studsar stol­pe ut.

Jo visst, jag är svensk och har där­för en geo­gra­fisk när­het till spe­larna. Det är sant, och det finns ock­så liknande or­saker till att mitt hu­mör pendlar upp och ner be­ro­en­de på hur det går för IK Sleip­ner och IFK Göteborg. Ingen kan rim­li­gen hävda nå­got an­nat än att mina och an­dras re­la­tioner till fa­vo­rit­lagen är yt­liga, men trots det; det är be­tyd­ligt lättare att byta part­ner och po­li­tiskt par­ti än fa­vo­rit­lag i fot­boll.

Annons

Skälet är, an­tar jag, att det egent­li­gen inte finns någ­ra ra­tio­nella ar­gu­ment för att hålla på ett visst lag och där­med går det inte att ra­tio­nellt ar­gu­men­tera för ett byte av fa­vo­rit­lag. Jag kan knappast leda i be­vis att mitt fa­vo­rit­lag är en för­nämare, mer so­li­da­risk och ge­nu­in och vär­der­ings­mäs­sigt ädlare klubb än till ex­em­pel Malmö FF. Trots det gör jag ibland mina hopp­lösa och få­niga för­sök att klä min kär­lek i en lo­gisk, ra­tio­nell skrud.

Det är själv­klart få­nigt. Fotboll är en lek, ett skå­de­spel och allt för­nuft säger att pas­sionen där­för är oför­arg­lig och yt­lig. Det be­tyder inte att den saknar be­ty­del­se. I en värld full av all­var och svåra väg­val be­höver det finnas ut­rym­me för den oför­arg­liga och krav­lösa käns­lan. Bara vi in­ser att den är just det, oför­arg­lig.

Ingen tar skada av gläd­je­ytt­ringar, och det kan knappast vara far­ligt att bryta ihop lag­om myc­ket ef­ter en fot­bolls­för­lust. Pro­blemet upp­står när man blandar ihop des­sa pri­mi­tiva käns­lor med po­li­tik och an­nat rik­tigt all­var­ligt.

På ett in­di­rekt sätt var det pre­cis det vice tal­mannen Björn Söder gjorde för någ­ra dagar se­dan när han för­kla­rade att ju­dar och sa­mer och andra mi­no­ri­teter inte är rik­tiga svenskar. I hans värld finns det bara en typ av svenskar. Och om du är svensk kan du inte sam­ti­digt till­höra nå­gon an­nan ge­men­skap.

Björn Söder visar hur to­kigt det blir när vi för­söker til­lämpa sportens enkla lo­gisk i be­tyd­ligt all­var­ligare och mer kom­pli­ce­rade sam­man­hang. I sam­man­hang där det inte går att dela in män­ni­skor i vi och dom, och där det får för­ödan­de följder om vi för­söker.

Vi män­ni­skor är sam­man­satta och allt talar för att vi i fram­tiden kommer att vara det i än större ut­sträck­ning. Vi kan inte välja våra för­äl­drar, men i öv­rigt är det fullt möj­ligt att pröva och om­pröva allt från re­li­gions­till­hö­rig­het till po­li­tisk hem­vist. Svensk är den som bor i Sverige, men många har starka band till andra länder, men det är in­get som be­höver göra dig till mind­re svensk.

De svenskar som en gång i tiden reste till Ame­ri­ka blev full­vär­diga med­lemmar i det nya landet, utan att för den sakens skull för­minska sin svensk­het. Snarare blev de mer svenskar än nå­gon­sin i sitt nya hem­land. I dag ser vi ex­em­pel på sam­ma mång­fald hos många i vårat land.

Det är egent­li­gen bara i ett sam­man­hang då vi måste välja och valet i prak­tiken är livs­långt, och det är i sport­sam­man­hang.

När Sverige möter Tysk­land går det inte att hålla på båda lagen. Då gäller Björn Sö­ders lo­gik, an­tin­gen el­ler. Men bara då.

Lars Stjern­kvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons