Annons

Föreslår halvt försörjningstöd

Osby Alliansen i Osby kommun vill halvera försörjningsstödet nästa mandatperiod 2019-2022 enligt en motion till kommunfullmäktige.
Osby • Publicerad 20 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Bakgrunden är att försörjningsstödet i Osby är på väg att fördubblas 2018.

Gunnar Elvingsson, Osby kommuns ekonomichef, redogjorde vid måndagens fullmäktigesammanträde för budgetläget.

Annons

Som Norra Skåne tidigare rapporterat har kommunen ett underskott i budgeten och knappa 22 miljoner kronor behöver sparas in.

Besparingar och effektiviseringar som ska genomföras handlar främst om minskade personalkostnader 2018 och 2019.

Förutom de förändringar inom barn och skolomsorgen, som Norra Skåne redogjort för tidigare, finns ett underskott på 19 miljoner kronor inom utbildning och arbete.

En förklaring till den höga siffran är att försörjningsstöden ökar och för närvarande ligger på 6,7 miljoner minus. Migrationsverkets ersättning är lägre än tidigare och till personer över 18 år ges inga bidrag.

Alliansen tar i sin motion upp att Växjö under de senaste fyra åren lyckats halvera sitt försörjningsstöd.

Detta har skett genom individuellt arbete med varje person som söker försörjningsstöd med sikte på att snabbt inträde på arbetsmarknaden.

Alliansen yrkar i sin motion på att representanter från Växjö bjuds in till Osby för att informera om deras framgångsrika arbete.

De yrkar också på att en handlingsplan för att halvera försörjningsstödet i Osby kommun under kommande mandatperiod 2019-2022 utarbetas och antas av kommunfullmäktige i Osby kommun.

Kommunfullmäktige beslutade att återremittera motionen till kommunstyrelsen för svar före den 29 oktober.

Gunnar Elvingsson redovisade för att det ekonomiska läget i Osby kommun såg bättre ut i maj månad.

– Det går åt rätt håll, sa Gunnar Elvingsson, besparingsbesluten börjar ge effekt.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons