Annons

Gekåståg del av ny satsning på turism

Osby/Östra Göinge Nästa år ska Osby inviga ett turisttåg i byn. Tåget är planerat att utgå från antingen centralstationen eller Lekoseum för att sedan köra besökare till olika turistområden i närheten.
Osby • Publicerad 21 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

En av personerna bakom initiativet till denna förändring som ska gynna både kommuner och turister är Osby kommuns tidigare citysamordnare Jankov Månsson.

– Det finns så mycket att se här i området men det är svårt att bemanna vissa ställen hela tiden. Därför kände vi att det skulle vara smidigt om vi kunde anpassa oss till turisterna i stället för tvärtom, säger han.

Annons

Tåget som kommer att ta passagerarna till olika turistområden är ett gammalt tåg som tidigare skjutsat människor mellan campingen i Ullared och varuhuset Gekås. I en vagn ska det få plats 28 personer.

– Vi köpte in tåget för ett bra pris och nu letar vi bara efter ett lok. Vagnarna är väldigt fina men vi har ganska mycket kvar att göra, säger Jankov Månsson.

Det är Osby svetsverkstad som ska renovera vagnarna och se till att besökarna sitter bra på sina stolar när tåget rullar för första gången när säsongen börjar nästa sommar.

Kommunen har varit med och kommer hjälpa till och betala en del av projektet. Jankov Månssons förhoppning är också att företagare ska lockas att sponsra turisttåget.

Även om idén nyligen kläckts och det är ett tag kvar till tåget står klart tror Jankov att det kommer att bli väldigt uppskattat.

– Jag tror att det här kan bli en bra grej. Som sagt så finns här mycket att se i närheten och jag tror att det här kommer att öka besöksnäringen, säger han.

Även Östra Göinge kommun satsar på att anpassa sig efter turisterna.

I början av veckan rullade kommunens turistbyråbuss för första gången den här sommaren. Turistvärdarna Victor Klügel, Amanda Bentsson och Sofia Fritzson har alla tre varit med i bussen tidigare somrar.

Det är tredje året i rad som bussen åker runt till olika turistområden för att finnas på plats för de besökare som kommer till kommunen.

Den här sommaren kommer bussen att åka till 14 olika platser i Östra Göinge kommun, bland annat Tydingesjöns camping och Immelns hamn. Wanås slott blev första stoppet för i år och turistvärdarna tror att initiativet bara är bra för turismen.

Annons

– Statistiken visar att vi når ut till fler när vi arbetar på det här sättet, säger Amanda Bengtsson, som har varit turistvärdinna ett antal år i rad.

Tidigare har Östra Göinge haft permanenta turistbyråer utsatta i kommunen bland annat just på Wanås slott, men sedan några år tillbaka ändrat om strukturen och i år är det somt sagt turistbuss som gäller.

– Eftersom det inte riktigt finns en tydlig centralort i Östra Göinge så blir det enklare att vi kommer dit turisterna är istället för att de ska komma till oss, säger Victor Klügel.

– Det blir mer spontant också, folk som kanske inte hade tänkt att prata med oss kommer hit och tar ett flygblad eftersom vi sitter här, fyller Sofia Fritzon på.

Östra Göinges turistbyrå buss finns tillgänglig på olika turistområden mellan 10-17 fram till den 17 augusti.

bild 1/4
Turistvärdarna tror att det är bättre att turistbyrån kommer till besökarna och inte tvärt om. Foto: Jacob Rudersatm
Victor Klügel, Amanda Bengtsson och Sofia Fritzon hänger med turistbyråbussen som åker runt i Östra Göinge. Foto: Jacob Ruderstam
Turistbussen kommer att besöka 14 olika platser i kommunen under sommaren.foto: jacob Ruderstam
Vagnarna till turisttåget kommer att rymma 28 personer. Så här såg det ut i vintras.foto:privat
Turistvärdarna tror att det är bättre att turistbyrån kommer till besökarna och inte tvärt om. Foto: Jacob Rudersatm
Victor Klügel, Amanda Bengtsson och Sofia Fritzon hänger med turistbyråbussen som åker runt i Östra Göinge. Foto: Jacob Ruderstam
Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons