Annons

Musik och andakt för vägfarande i sommar

Hässleholm • Publicerad 21 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Ända sedan 1990 har Farstorps kyrka haft sin vägkyrka på somrarna. Från början var de bara en liten skara med mest församlingsfolk.

– Nu är det ofta många besökare från andra församlingar som kommer, säger Staffan Andersson, som är med och ordnar vägkyrkan.

Annons

Totalt 600-700 besökare under de två veckorna brukar komma varje år och förra året slog de rekord med 830 besökare totalt.

– Vägkyrkan är ju för vägfarande, så det är jättekul att folk utifrån kommer, tillägger Elsie Engkvist, församlingsrådets ordförande.

Tillsammans kommer de vara 25 medlemmar som hjälps åt och ska bland annat agera som värdar både i kyrkan och i församlingshemmet.

– Efter att ha varit med på många olika platser tycker jag att Farstorps vägkyrka är mest genomtänk, säger prästen Staffan Örneskans, som tycker att teamarbetet är väldigt bra.

På schemat står sång och musik som kommer att spelas varje dag i kyrkan av olika musiker, varav många av dem har varit med under tidigare år.

Klockan två på dagen kommer det hållas en paus för musikandakt.

Staffan Andersson kan även avslöja att han tänker prata om en präst som var spion under skånska kriget.

Efteråt kommer det finnas kaffe och hembakade kakor i församlingshemmet för alla besökare. Där kan alla också passa på att kolla på konstutställningarna av sex olika konstnärer.

Det kommer bland annat finnas porslin av Anna-Greta Jakobsen från Hallaryd, luffarslöjd av Wiveca Månsson från Tyringe och böcker av Lars Lindberg.

En av utställarna är Ulla-Britt Johansson som har gjort urklipp av alla Norra Skånes publicerade artiklar om Farstorp genom åren.

Annons

Vägkyrkan kommer att pågå måndagar till fredagar klockan 13.00 till 16.00 mellan 25 juni till 6 juli.

Musikgudtjänsten på lördagen 30 juni med Dr Gladers kommer däremot att ske klockan 18.00.

bild 1/2
I församlingshemmet kommer det finnas konstutställningar med bland annat porslin och oljemålningar.
– Kyrkan är  viktig för både det andliga och sociala, säger Staffan Andersson (andra från höger).Foto: Sharon Wong
I församlingshemmet kommer det finnas konstutställningar med bland annat porslin och oljemålningar.
– Kyrkan är  viktig för både det andliga och sociala, säger Staffan Andersson (andra från höger).Foto: Sharon Wong
Sharon WongSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons