Foto: Scanpix

Så undviker du det värsta trafikkaoset

Nyheter Midsommarhelgen utgör de dagar på året då flest människor dödas eller skadas i trafiken. Trafikverket går nu ut och uppmanar trafikanter att tänka på säkerheten.

Midsommarhelgen och sommartrafiken innebär nästan alltid fler antal omkomna och skadade i vägtrafiken. Torsdag och söndag i midsommarhelgen är de dagar på året då trafiken är som störst.

Störst betydelse för hur allvarliga följderna blir av en trafikolycka är hastigheten. Restiden påverkas bara marginellt om du kör fortare än tillåtet. Kör du 100 km/timme i en mil på en väg som är skyltad med 90 km/timme så vinner du bara cirka 40 sekunder. På tio mil har du alltså sparat knappt sju minuter. Samtidigt har du mer än fördubblat risken att dö om det händer en olycka. Du har dessutom ökat bränslekostnaden och ditt utsläpp av koldioxid.

Prova den digitala tidsomvandlaren via länken nedan.

Tidsomvandlare

– Att hålla hastighetsgränserna får goda effekter på miljön eftersom bränsleförbrukningen blir lägre och utsläppen minskar, särskilt för de höga hastigheterna på motorvägarna, säger Sven Hunhammar miljödirektör på Trafikverket.

Trafikinformation om trafikläget, rastplatser, vägfärjor finns på Trafikverkets webbplats. Där får du till exempel veta vilka vägarbeten som pågår eller ska starta inom fem dagar. Reser du med vägfärja så var ute i god tid – tänk på att det ofta blir långa köer vid färjorna när många ska ut till öar och fira midsommar.

Här är de mest trafikerade vägarna i helgen.

 

Dagens fråga

Har du badat vid Bjärlången?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×