Annons

Sol, mopeder och rally

TYDINGESJÖN Succé för mopperallyt runt Tyringesjön
Östra Göinge • Publicerad 30 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Långt före starten klockan tio på lördagsförmiddagen samlades de verkliga mopedentusaisterna vid Tydingesjöns festplats för att vara med i premiärturen. Omständigheterna kunde inte ha varit mycket bättre. Solen sken generöst från en i det närmaste klarblå himmel, ekipagen anlände ett efter ett. Hejaropen och skämten avlöste varandra. Att säga att stämningen var god är en klar underdrift.

Det märktes att flera av deltagarna kan det här med mopperally. Krister Sjöstedt från Perstorp med kompisarna Stellan Andersson och Kjell Rosengren är några av de verkliga veteranerna.

Annons

Inte nog med att Krister deltar i flera mopedrallyn om året. Han har under många år varit med och arrangerat liknande rallyn. Nu såg han fram emot premiärturen från Tydingesjön.

Men den som tror att det handlar om att gasa för fullt för att komma först i mål får tänka om. Här puttras det fram på vägar i vacker grönska. Det handlar helt enkelt om att njuta.

Krister Sjöstedt körde idag en Puch M50 Racing, något annat än Puch göre sig icke besvär. För övrigt har mopederna inte bara blivit ett fritidsintresse för Krister. Till vardags jobbar han på mopedverkstaden i Billesholm. Och har varit med om att renovera en moped till självaste konungen, som Norra Skåne skrev om för några år sedan.

Storstilad entré gjorde Mattias Wärlander från Sölvesborg i sin Chevrolet årsmodell -59 med två mopeder på flaket. Mattias såg fram mot att grensla mopeden och visade också stolt upp en av sina senaste tatueringar, Puchs logga, vad annars?

Musikern och festplatsägaren Danne Stråhed var självklart på plats, tog emot anmälningar och myste i största allmänhet över uppslutningen.

Hur han kom på idén med mopedrally?

På den frågan svarade han kort och koncist.

– Det är ju så mycket mopeder här så det var helt naturligt att satsa så klart!

Annars har Tydingesjöns festplats gjort sig känd genom sina mc- och bilträffar som drar tusentals personer varje säsong, så även denna.

Under mopedrallyt, som den här gången handlade om en femmilarunda på vägarna runt Tydingesjön, gjordes två stopp. Ett vid Sjöhagen med grillad korv och ett vid Njura havsbad med kaffe och kaka. Ett 50-tal hade föränmält sig, men många fler kom till start och anmälde sig på plats.

Annons

En av ganska få kvinnliga deltagare var Åsa Boström, från Tosteberga.

– Det har blivit allt fler kvinnor under de senaste åren. För några år sedan var det inte många, konstaterade Åsa, som förra sommaren avverkade inte mindre än 50 mil med moppe på Gotland.

bild 1/7
Danne Stråhed tog emot anmälningar på plats. Foto: maja Ögren Andersson
Krister Sjöstedt från Perstorp, en verklig mopedentusiast, såg fram mot dagens mopedrally. Foto: Maja Ögren Andersson
Mattias Wärlander, Sölvesborg, gjorde storstilad entré i sin Chevrolet -59 med två moppar på flaket. Foto: Maja Ögren Andersson
Åsa Boström, Tosteberga, kom med sin läcka rosa moped. Foto: Maja Ögren Andersson
Ett glatt moppegäng från Bromölla, fr v Per Svensson, Jonas Persson och Richard Oscarsson. Foto: Maja Ögren Andersson
Mattias Wärlanders senaste tatuering: en Puchlogga förstås!
En verklig klenod ...
Danne Stråhed tog emot anmälningar på plats. Foto: maja Ögren Andersson
Krister Sjöstedt från Perstorp, en verklig mopedentusiast, såg fram mot dagens mopedrally. Foto: Maja Ögren Andersson
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons