Annons

Kan EU ge L röster?

Ledare Att Jan Björklund tar strid om SD:s förslag om utträde ur EU är bra för debatten men lär inte ge L många nya väljare.
Opinion • Publicerad 4 juli 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Jan Björklund tar strid med SD och EU. 	             Foto: TT
Jan Björklund tar strid med SD och EU. Foto: TT

Nå­got över­ras­kan­de kun­gjorde Jan Björklund (L) på press­kon­fe­rensen in­för sitt tal i Al­me­da­len att val­pla­ne­ringen kastas om och nu ska handla mest om EU. Liberalerna ska utmana SD på de­batt om de­ras krav på ut­trä­de ur EU un­der nästa man­dat­pe­ri­od.

Att Björklund gör EU-frå­gan till valets hu­vud­sak är ett våg­spel, efter­som med­lem­skapet nu­me­ra ses som en själv­klar­het av de all­ra flesta. I SCB:s mät­ningar av EU-opi­ni­onen har stödet för EU-med­lem­skapet legat sta­bilt runt el­ler över 50 pro­cent de senaste åren. Mot­stån­da­rna är fär­re än 20 pro­cent.

Annons

Ser man på de olika par­tiernas sym­pa­ti­sörer har stödet för EU ökat främst bland de EU-kri­tiska el­ler de splittrade par­tierna, V och MP och C, KD och S. In­get an­nat par­ti än SD har fär­re än 45 pro­cent som är för EU.

Starkast stöd för EU finns se­dan länge bland sym­pa­ti­sörerna till L. Där­för har Björklund sä­kert stöd i sitt par­ti för att ta striden med SD om EU-med­lem­skapet. Er­fa­ren­heterna av hur för­hand­lingarna om brexit fun­gerat gör inte hel­ler en ”svexit” särskilt lockande.

Men Björk­lunds och liberalpartisternas starka för­ord för över­stat­liga be­slut i EU har inte sam­ma stöd. Euro­an­slut­ning har inte stöd av mer än 20 pro­cent av svenskarna, och un­der euro­krisen var stödet nere i tio pro­cent.

Den svenska po­li­ti­ken står allt­så inte mel­lan Li­be­ralernas över­stat­lig­het, med euron, en EU-po­lis med ame­ri­kans­ka FBI som mo­dell och höjd EU-av­gift för att täcka kost­naderna för de nya upp­gifter L vill att EU ska ta över, å ena si­dan och SD:s ut­trä­de å den andra, även om de­batten blir liv­ligare med po­la­ri­se­ringen.

Istäl­let är enig­heten bland väl­ja­rna gans­ka stor om att Sverige ska verka för ett mel­lan­stat­ligt sam­ar­be­te som gynnar både eko­no­miska och per­son­liga för­bin­del­ser och rör­lig­het mel­lan länderna.

Det är inte olo­giskt att Björklund gör EU till en pro­fil­frå­ga i valet, men det är tvek­samt om EU är den frå­ga som kan rädda L kvar i riks­dagen.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons