Annons

Ökad jihadism kan hota demokratin

Hässleholm I en nyligen släppt rapport från Försvarshögskolan pekas Hässleholm ut som en av de städer där det förekommer så kallade salafistiska grupperingar inom islam. Även här har personer varit på väg att ansluta sig till IS, men stoppats av myndigheter.
Hässleholm • Publicerad 4 juli 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Magnus Ranstorp menar att samhället måste motverka antidemokratisk påverkan. Förutom jihadism kan det handla om både höger- och vänsterextrem grupperingar.
Foto: Victor Lundberg/Scanpix
Magnus Ranstorp menar att samhället måste motverka antidemokratisk påverkan. Förutom jihadism kan det handla om både höger- och vänsterextrem grupperingar. Foto: Victor Lundberg/Scanpix

Salafismen är en bokstavstrogen inriktning inom islam som bland annat förespråkar könsegregering, slöjkrav för kvinnor samt begränsning av kvinnors roll i det offentliga samhället. Inom salafismen vänder man sig även mot homosexuella och de som inte delar gruppens syn på religion.

Annons

Rapporten som tagits fram av Försvarshögskolan på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bygger på aktuell forskning samt ett stort antal intervjuer med både polis och andra brottsförebyggande myndigheter.

De här är yttringar som kan innebära ett hot för demokratin.

I rapporten uppges dessutom att moskén i Hässleholm ska ha haft kopplingar till den IS-anhängare från Vittsjö som tidigare friades från terrorbrott i Malmö, men som därefter häktades misstänkt för terrorbrott i Köpenhamn.

Annons

Man menar också att de salafistiska miljöerna påminner om slutna mc-gäng som inte gärna vill ha med övriga samhället att göra och att de även arrangerar sina egna rättsprocesser.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons