Annons

Själv­mål som kan bli kost­samt

Kröbnika Att frå­gan väcktes har lett till att även Cen­terns klara av­stånds­ta­gan­de från SD har ifrå­ga­satts.
Opinion • Publicerad 4 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Almedalsveckan brukar do­mi­neras av de olika par­tiernas ut­spel. De senaste åren har Alliansen gjort till tra­di­ti­on att pre­sen­tera stora ge­men­samma de­kla­ra­tioner där, till ex­em­pel 2006 för­sla­get att av­skaffa fas­tig­hets­skatten.

Hit­tills har den­na vecka istäl­let do­mi­nerats av en dis­kus­sion om Sverigedemokraterna ska få till­sätta ord­fö­ran­de­poster i riks­dagens ut­skott, en fråga som väl­ja­rna i all­män­het är både okun­niga om och oin­tres­se­rade av. Alliansen har fram­stått som splittrad ef­ter ett miss­lyc­kat ut­spel för­ra vec­kan.

Annons

I des­sa fot­bolls-VM-tider är det svårt att komma ifrån att kalla Al­li­ansens be­sked om att de vill ta upp en dis­kus­sion om ut­skotts­platserna för ett up­pen­bart själv­mål.

Att frå­gan kan be­höva dis­ku­teras ef­ter valet, när man­daten är för­delade och kan­ske Sverigedemokraterna blivit största par­ti (det är inte osan­no­likt om de senaste må­nadernas opi­ni­ons­trender fort­sätter), är när­mast en själv­klar­het. Lika själv­klart borde det varit att det inte är en fråga att dis­ku­tera un­der som­marens ny­hets­tor­ka.

Hur det kun­de bli så här är oklart. Det finns krafter inom Mo­de­raterna som för­söker locka till­ba­ka sym­pa­ti­sörer från SD med näs­tan alla me­del. Å andra si­dan har Dagens Industri fört fram ryk­tet att ini­tia­tivet från bör­jan var Jan Björk­lunds. Han och L har ef­ter att ha backat an­klagat M för att ha spritt ett del­vis fel­ak­tig bild av överenskommelsen.

Be­skedet om att allians­par­tierna kan tänka sig att ta in SD i för­del­ningen av pre­si­die­poster i ut­skotten gjordes av riks­dags­gruppernas ord­fö­ran­de, vil­ket är na­tur­ligt efter­som det handlar om riks­dagens ar­be­te.

Men i så­väl C och L som även M pro­te­sterade riks­dags­le­da­möter mot att de inte fått veta nå­got. Det blev up­pen­bart att grupp­le­da­rna inte för­ankrat frå­gan.

An­nie Lööf körde över sin grupp­le­da­re An­ders W Johnsson när de in­terna pro­testerna kom och för­kla­rade att par­ti­led­ningen hade gjort en miss­be­döm­ning av frå­gan och att det utan bred enig­het i riks­dagen inte vara ak­tu­ellt att ändra ti­digare prax­is. Det är bara platserna i ut­skotten som för­delas pro­por­tio­nellt, pre­si­die­posterna för­delas ef­ter för­hand­lingar mel­lan par­tierna.

Men att frå­gan väcktes har lett till att även Cen­terns klara av­stånds­ta­gan­de från SD har ifrå­ga­satts.

Upp­stån­del­sen fick Ulf Kris­ters­son att göra sitt kan­ske tyd­ligaste av­stånds­ta­gan­de från SD se­dan han blev par­ti­le­da­re. I talet för­kla­rade han att ” inte i nå­got an­nat par­ti säger så många, så ofta så hor­ri­bla saker som i SD”, som en för­klar­ing till att M inte kommer att för­handla el­ler sam­ar­beta med SD.

Att ut­skotts­frå­gan blev så stor kan ha sam­band med att Alliansen någon dag in­nan för­kla­rade att en ge­men­sam kan­di­dat till tal­mans­posten ska lan­seras, oav­sett val­re­sul­tatet. Ti­digare har allians­par­tierna gjort det bara när de varit större än väns­ter­si­dan.

Det hade varit bättre att vänta till ef­ter valet och då för­handla om frå­gan. S har ti­digare all­tid hävdat sin rätt till tal­mans­posten i kraft av att vara största par­ti. Om S inte är det ef­ter valet är det oklart hur S agerar.

Så var­för frå­gorna väckts nu är oför­klar­ligt. Det var ett tak­tiskt miss­tag som kan bli kost­samt på val­dagen.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons