Annons

Svår ba­lans­gång om mi­ne­raler

Krönika På Ös­ter­len är det frå­gan om öppna dag­brott vil­ket blir särskilt be­svä­ran­de för den nära om­giv­ningen.
Opinion • Publicerad 4 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

De­batten i Al­me­da­len om att åter­upp­ta le­tan­det ef­ter uran i öst­ra Skåne visade att frå­gan är högst oklar.

I dagarna väntas be­sked från myn­dig­heten Bergs­staten som lyder un­der SGU (Sve­ri­ges geo­lo­giska un­der­sök­ning) om ett li­tet ny­bildat tvåmansföretag styrt från Stor­bri­tan­ni­en får till­stånd att leta på en yta av ca 5 000 hek­tar.

Annons

Näs­tan alla se­riösa bransch­fö­re­tag får till­stånd, av­sla­gen är myc­ket få. Men de all­ra flesta finns i norr­länds­ka skogs­bygder, för att inte säga obygder, utan in­vå­na­re.

Nu gäller det Ös­ter­len och i hög grad jord­bruks­mark där lant­bru­ka­rna, jord­ä­ga­rna, inte kan säga nej till störande borr­torn och fram­för allt tunga trans­porter om Bergs­staten ger klar­tec­ken.

Drömmar om att bli rik­tigt för­mö­gen när fyn­dig­heter hittas för­blir nog drömmar. LRF-ord­fö­ran­den Pal­le Borgström suckade un­der de­batten att han inte träffat nå­gon av sina många med­lemmar som blivit rik av pro­spek­te­ring och bryt­ning ef­ter mi­ne­raler.

En­ligt en ny lag får inte rege­ringen god­känna bryt­ning av uran om kommunen säger nej. Men på Ös­ter­len gäller det nu alun­skif­fer som vi­da­re­för­ädlas till vanadin. Grund­äm­net vanadin an­vänds för att göra le­ge­ringar, bland­ningar med krom, ännu starkare.

Uran blir en bi­pro­dukt från alun­skif­fer som hamnar i slaggen, ibland till­ba­ka i gru­van. Men på Ös­ter­len är det frå­gan om öppna dag­brott vil­ket blir särskilt be­svä­ran­de för den nära om­giv­ningen.

I de nu ak­tu­ella om­rå­dena där be­sked väntas gäller det letande från halv­milen väs­ter om Sim­ris­hamn upp mot Ons­lun­da, Komstad och Få­gel­tof­ta.

Front­per­sonen mot pro­spek­te­ring är Skånes störste jord­ä­ga­re Carl Piper, slotts­äga­re till Högesta och Chris­ti­ne­hof i när­heten. Han var drag­plås­tret i Al­me­da­len men ar­ran­görerna fick till all­män be­svi­kel­se med­dela att han blivit sjuk.

För­ut­om LRF-ord­fö­ran­den del­tog riks­dags­le­da­möter från fyra par­tier och ett par ex­perter.

Det var synd att Carl Piper inte kun­de vara med, han är en se­riös mil­jö­de­bat­tör som fått med sig ett stort an­tal kom­mu­nal­råd från olika par­tier kri­tiska till pro­spek­te­ringen. Lus­tigt är att stor­jord­bru­ka­rens an­mo­der Chris­ti­na Piper re­dan på 1700-talet blev Sve­ri­ges tro­li­gen rikaste kvin­na just på grund av att hon lyc­kades vi­da­re­för­ädla alun­skif­fer för färg­ning, garv­ning och papper. Hon byggde Skånes största fö­re­tag, alunbruket i Andra­rum med 900 an­ställda.

Men Carl Piper har svarat om arvet att det nu är nya tider med ny kun­skap och att han inte känner sig be­las­tad av his­to­riska om­stän­dig­heter.

Annons

Gruvbranschens fö­re­språ­ka­re menar att vi bör öka kun­skapen om na­tur­till­gångarna, att till­stånds­pro­cessen bör gå snabbare istäl­let för åra­tal i dom­stolar samt att Sverige har världens hårdaste mil­jö­pröv­ning. Al­ter­na­tivet kan vara rov­drift i Af­ri­ka.

I takt med di­gi­ta­li­se­ringen blir vi allt mer be­ro­en­de av så kallade jordartsmetaller, idag nöd­vän­diga i mo­biler, me­di­cin­tek­nik och andra kva­li­fi­ce­rade pro­dukter.

Där­för bör vi veta mer om Sve­ri­ges ri­ke­domar ock­så un­der jord, an­ser gruv­in­du­strin. Det blir en svår ba­lans­gång fram­över åt­min­sto­ne i söd­ra Sverige, vil­ket någ­ra av po­li­ti­kerna be­kräftade.

Hen­ric Borgström eko­no­mi­jour­na­list
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons