Annons

Staten måste ställa upp för bön­derna

Opinion Tor­kan är en så ex­trem sit­u­a­tion att alla tänk­bara åt­gärder för att un­der­lätta är mo­ti­verade.
Opinion • Publicerad 5 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Tor­kan drabbar många, men kan­ske drabbas bön­derna som är be­ro­en­de av regnet för sina grö­dor all­ra hårdast.

Dag­li­gen kommer nu upp­gifter om bön­der som måste slakta djur i för­tid där­för att gräset inte växer när regnet ute­blir och där­för att de inte kan få ihop mat till djuren. Det finns inte ens hö och en­si­la­ge att köpa för dem som inte kan skörda myc­ket nog själva.

Annons

LRF har be­gärt eko­no­miskt stöd av rege­ringen, men lands­bygds­min­i­ster Sven-Erik Bucht (S) hän­visar till EU. Rege­ringen ska an­söka om kris­stöd och om att få be­tala ut för­skott på de EU-er­sätt­ningar som jord­bru­ka­rna ska få i år.

Rege­ringen kan ju börja med att se till att det stöd som skulle ha be­talats ut för 2015, 2016 och 2017 änt­li­gen le­ve­reras. Många bön­der saknar fort­fa­ran­de en del av det – utan att få nå­gon ränta på ford­ringarna. Lika för­stå­en­de är nog inte bön­dernas ford­rings­ä­ga­re.

Rege­ringen skulle ock­så kun­na be­sluta om att ge jord­bru­ka­rna an­stånd med in­be­tal­ningen av skatter.

Tor­kan 1992 som möj­li­gen är jäm­för­bar, ledde till ett in­komst­bort­fall på tre mil­jarder kro­nor för den samlade lant­bruks­sek­torn, en­ligt LRF:s ord­fö­ran­de Pal­le Borgström. Med den svaga lön­sam­het som råder i svenskt jord­bruk är det inte pengar som bön­derna klarar sig utan. Kon­kurser kan komma snabbare än nå­gon kan ana.

Tor­kan är en så ex­trem sit­u­a­tion att alla tänk­bara åt­gärder för att un­der­lätta är mo­ti­verade. Att med­ge un­dan­tag för fö­re­skrifterna för ex­em­pel­vis träda i EU:s re­gler. lik­som de kom­pli­ce­rade re­glerna för förgröning skulle kun­na ge ett till­skott av fo­der.

Kon­su­menterna kan ock­så bi­dra ge­nom att än mer med­ve­tet än van­ligt köpa svenskt kött, nu när fler djur måste slaktas. Det är all­tid mo­ti­verat med tan­ke på det avan­ce­rade svenska djur­skyddet och den låga an­ti­bio­ti­ka­an­vänd­ning, men nu finns en ex­tra an­led­ning – krisen på grund av tor­kan.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons