Annons

Föräldrar rasar mot nya tider på förskola

Osby • Publicerad 6 juli 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Alternativen till barnomsorgen minskar enligt beslut i Osby kommun.
Alternativen till barnomsorgen minskar enligt beslut i Osby kommun.

De nya reglerna innebär att det inte längre, som tidigare, går att välja mellan två alternativ när det gäller just den typen av barnomsorg. Enligt de gamla reglerna kunde föräldrarna välja mellan att lämna barnen fem timmar fördelade på tre dagar i veckan eller tre timmar om dagen under fem dagar.

De nya reglerna innebär att de nu kan lämna barnen endast tre timmar om dagen fördelade på fem dagar.

Annons

Ett beslut som fattades av barn- och utbildningsnämnden vid deras sammanträde den 22 maj.

Dåligt, tycker många och strax efter beslutet bildades en grupp på Facebook med namnunderskrifter mot kommunens beslut. I uppropet till namninsamlingen står bland annat:

”För min familj kommer denna ändring innebära en avsevärt mer komplicerad vardag då vi måste köra bil till förskolan och två småsyskon ska följa med vid varje hämtning och lämning. Tre timmar går försvinnande fort för oss vuxna liksom för våra barn och känslan kan rimligtvis bli att vi inte gör något annat än transporterar våra barn till och från förskolan. En hämtning av ett hungrigt barn strax innan lunchtid kommer dessutom vara en utmaning jag personligen gärna vill undvika.

Osby kommun ska alltid värna om barnens bästa i enlighet med barnkonventionen, och jag ställer mig frågande till om detta verkligen tagits i beaktning och en risk-och konsekvensanalys gjorts i samband med detta beslut”.

Jennifer Sterner är en tvåbarnsmamma som i augusti väntar sitt tredje barn. Hon är mycket besviken över den nya ordningen.

Hon menar att det inte kommer vara lönt att skjutsa barnen fram och tillbaka för den korta tiden.

– Ur miljöhänsyn är det också ett mycket dåligt beslut. Det blir ju många fler bilturer i veckan nu.

Hon tänker också på alla de som är arbetslösa och har sina barn på förskola de erbjudna tre timmarna.

– Ska de till exempel åka till annan ort, kanske till arbetsförmedlingen i Hässleholm, för en arbetsintervju blir det väldigt jobbigt tidsmässigt.

På Osby kommuns hemsida finns en hel del kommentar kring de nya reglerna. De flesta är inte nådiga. En skriver:

Annons

”Men man ska ändå fortsätta betala full avgift eller? Då kan ni ju packa med barnen en doggybag med lunch så dom också får ta del av vad deras föräldrar betalar för eftersom man nu måste hämta barnen innan lunch. Sjukt vad man prioriterar att spara på, skäms på er”.

En annan skriver följande på sidan:

”Detta är ju helt jäkla sjukt. De som kommer att bli drabbade negativt är ju barnen. Tre timmar på förskolan är ju inte ens lönt. Den som kommit på detta kan omöjligt ha barn eller ens tänka på barnens bästa”.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons