Annons

På semester med prärievagn

Personligt Klipp-klapp, klipp-klapp...vilket härlig semstertur genom Skåne!
Personligt • Publicerad 6 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Semester i prärievagn är något som Tyringefamiljen Leif, Maria och Jonna Bengtsson ska prova under några dagar.

”Vi har tidigare använt vagnen vid olika jippon hemma i byn, exempelvis vid Tyringedagen, men för några veckor sedan bestämde vi oss för att åka på semester med hästskjuts, dragen av nioåriga stoet Stina. Det blir bättre än med en gammal Volvo eller en husvagn”, säger Leif.

Annons

Färden ska gå i sakta mak genom norra och mellersta Skåne. Prärievagnen smälter väl in i det sommarfagra landskapet och familjen Bengtsson kommer att hålla sig till småvägar för att slippa den täta trafiken på landsvägar.

Lite sent kanske, men vi vill gärna uppmärksamma två skoljubiléer i slutet av maj efter i båda fallen 60 år.

I det ena, Vanneberga skola, gäller det 1933 års nybörjare, av vilka tolv hade infunnit sig och samtidigt fick uppleva skolans 100-årsfirande.

Det andra skoljubiléet inträffade i Röinge gamla skola, men där var det fråga om elever som gick ut 1933. I båda fallen blev det givetvis många kära återseenden. Efter så många år var det nog svårt känna igen bänkgrannen. Och att få ihop namn och adresser till alla har förstås vållat huvudbry. Det skulle föra för långt att här ta med namnen, men kanske känns någon igen på fotona.

På Brogården vid Ballingslöv finns en odlare med näsa för potatis.

Namnet är Hugo Svensson och han har av Västra Göinge hushållningsdistrikt nu utsetts till Årets bonde.

Hugo och makan Berit har ett brinnande intresse för allt som rör potatis och i drygt 25 år har de nu framställt matpotatis på ägorna vid Nääs Bro. ”Vi odlar på konventionellt sätt, så jag tycker inte det är så märkvärdigt”, säger Hugo.

”Även om jag är väldigt glad över den här utmärkelsen, så tycker jag att många andra lantbrukare är minst lika välförtjänta av priset som jag”.

Vägkyrkor är på modet sedan en del år.

Runt om i landet finns det hela 198 stycken för att ge semesterfolket välbehövligt andrum i kyrklig miljö. Siffran för Lunds stift är i år 33 kyrkor.

Annons

”Vi är med för elfte året”, säger prästen Karin Hansson i Ignaberga med sitt 1100-talstempel som blivit mycket uppskattat.

Sedan i fjol har man från Historiska museet i Lund ”lånat” in sitt gamla triumfkrucifix och hängt upp det på en vägg. I Hässleholms närområde finns övriga vägkyrkor i Hörja, Farstorp och Norra Mellby.

Ofta kombineras visningar och andakter med lokala utställningar. I Ignaberga håller man till i gamla skolhuset, där 20 lokala hantverkare och konstnärer visar fram sina alster. ”Musik i sommarkväll” är en programpunkt som förekommer någon gång under de tre veckor som vägkyrkan finns.

Den 14 augusti ska det bli festival i Hästveda. ”Nej, det ska vara en hestival i festveda”, rättar ”borgmästaren” i byn, Kay Alfredsson.

Arrangörer är Köpmannaföreningen och samhällets olika företag, som bjuder på en tillställning från förmiddag till sena kvällen. Ett 20-tal företag ska ha något att visa upp och även byns föreningar är inbjudna. Man räknar med minst 1000 besökare och vitsen är att det inte får kosta för mycket för dem att komma.

Mat- och öltält ska resas och det blir musikunderhållning av Rivjärnet och Vikis orkester. En av höjdpunkterna är att lättklädda damer i bastkjol och bikini dansar genom byn till tonerna av sambamusik ...

Till sist något mera allvarligt.

Strax före månadsskiftet startade på P2 i Hässleholm den utbildning under tre veckor som gäller för det FN-kompani på cirka 170 unga män, som ska skickas för tjänstgöring i det forna Jugoslavien.

Medelåldern är runt 25 år och här står de under befäl av översten Ulf Henricsson. Denne hoppas att bataljonen ska kunna sättas in direkt efter utbildningens slut. Men först måste en förfrågan komma från FN och därefter ska regeringen ge klartecken.

Redan före midsommar hade man fått 30 avhopp och många har ångrat sig i sista stund, konstaterar Henricsson. Av de 25000 personer som arbetar för FN i forna Jugoslavien har hittills 22 dödats i stridshandlingar, så allvaret finns verkligen.

bild 1/10
Beslutsamma svenska FN-soldater vid inryckningen på P2. Från vänster: Richard Svensson, Vittsjö, Mattias Hämäläinen, Vittsjö, Rickard Lindqvist, Hässleholm, Fredrik Snygg Åhus och Fredrik Seth, Nöbbelöv. 
Arkiv: Gugge Nilsson
Genom det skånska landskapet rullar familjen Bengtsson i prärievagn, dragen av nioåriga nordsvenska stoet Stina. 
Arkiv: Helene Nordgren
60-årsjubileum för eleverna på Röinge gamla skola.
Arkiv: Jörgen Ahlström
60 år efter skolstarten i Vanneberga skola, återsågs eleverna. 
Arkiv
Potatisodlaren Hugo Svensson på Brogården vid Nääs Bro.
Arkiv: Gugge Nilsson
Potatisodlaren Hugo Svensson utsågs till Årets bonde. Här tillsammans med makan Berit.
Arkiv: Gugge Nilsson
Elsa Persson, prästen Karin Hansson tillsammans med Göthe Kronholm och Göthe Ericsson. Detta finns att beskåda i gamla skolhuset i samband med att vägkyrkan i Ignaberga håller öppet.
Arkiv: Helene Nordgren
Triumfkrucifixet i Ignaberga gamla kyrka.
Arkiv
Carina Nilsson och Anders Lennartsson sjöng i vägkyrkan i Farstorp.
Arkiv Helene Nordgren
Fästveda hestival. Från vänster: borgmästare Kay Alfredsson, Cindy Nilsson, Stickan Sandberg och Bertil Svensson. Arkiv Jim Schram
Beslutsamma svenska FN-soldater vid inryckningen på P2. Från vänster: Richard Svensson, Vittsjö, Mattias Hämäläinen, Vittsjö, Rickard Lindqvist, Hässleholm, Fredrik Snygg Åhus och Fredrik Seth, Nöbbelöv. 
Arkiv: Gugge Nilsson
Genom det skånska landskapet rullar familjen Bengtsson i prärievagn, dragen av nioåriga nordsvenska stoet Stina. 
Arkiv: Helene Nordgren
Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons