Annons

Redo för JEM i Fontainebleau

Sport ”Jag är inte så nervös av mig.”
Sport • Publicerad 6 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

För snart en månad sedan säkrade Bedrupstipendiaten Felicia Olofsson sin biljett till JEM i franska Fontainebleau genom att vinna JSM i dressyr.

– I mitt första större mästerskap utomlands gäller det att få rätt känsla. Jag är rätt nöjd med att vara där. Sedan vill jag så klart att det ska gå bra, men jag vill vara realistisk också, säger Felicia Olofsson som hade JEM-deltagande som ett av sina mål för säsongen.

Annons

Resan till JEM börjar redan på fredagskvällen och den första anhalten är Helsingborg.

– Vi ska samåka med en annan i laget. Sedan kör vi ner till Tyskland på natten och övernattar där innan vi kommer fram till Frankrike på söndag, säger hon.

Tillsammans med hästen Bellman går hon in i tävlingen på tisdag och hon anser att förberedelserna varit goda sedan guldet i JSM. Dels har hon och Bellman tränat, dels har Felicia själv ägnat sig åt en del mental träning.

– Det är ganska mycket som kan snurra i huvudet under tävlingen. Känner hästen att jag är spänd blir den också spänd och det blir så klart inte bra. Jag tar också lite hjälp av en mental tränare som bidrar med småknep, säger hon.

Hur är pulsen inför JEM?

– Jag är inte så nervös av mig utan går in som om det vore en vanlig tävling och försöker att inte ändra på något. Skulle jag börja ändra är det lätt att bli spänd, svarar hon lugnt.

Programmet Felicia Olofsson och Bellman rider på tisdagen avgör om de tar sig till finalen som avgörs nästa söndag. Även på fredagen kommer de att rida ett program, men det räknas ”bara” till lagtävlingen.

– Upplägget kan vara lite förvirrande, säger hon skrattande och förklarar:

– I lagtävlingen räknas de tre bästa resultaten. I Sverige är vi fyra ryttare med och ett av resultaten kommer att räknas bort.

Konkurrensen i tävlingen kommer förstås att vara stentuff - konstigt vore väl annars i ett EM.

Annons

Sösdalaryttaren berättar att hon mött en del av motståndet förut, men att många från eliten kommer att utgöra nya bekantskaper.

– Speciellt danskarna, tyskarna och holländarna är starka. Jag har mött en del av dem, men de som kommer nu är verkligen de bästa.

Hur det går för den talangfulla 16-åringen och Bellman återstår att se. I och med JSM-guldet i juni och JEM-deltagandet har hon uppnått de mål hon satt upp för säsongen. Således är det dags att sätta upp nya inför hösten.

– Efter JEM blir det först vila, sedan blir det tävling i Flyinge i september. Det gäller att passa på när det är så nära, säger hon med ett leende.

bild 1/2
Felicia Olofsson och hästen Bellman kunde kvittera ut en biljett till JEM när de vann JSM. Idag börjar färden mot Frankrike. foto: Magnus Wahlström
Felicia Olofsson och hästen Bellman hemma på gården i Björkeberga. Foto: Magnus Wahlström
Felicia Olofsson och hästen Bellman kunde kvittera ut en biljett till JEM när de vann JSM. Idag börjar färden mot Frankrike. foto: Magnus Wahlström
Felicia Olofsson och hästen Bellman hemma på gården i Björkeberga. Foto: Magnus Wahlström
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons