Annons

Stoppa na­zisterna

Le­da­re Na­zisternas hot och våld un­der Almedalsveckan måste leda till både själv­rann­sa­kan och en obe­ro­en­de ut­red­ning av po­lisens ar­be­te.
Opinion • Publicerad 7 juli 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Mång­falds­pa­raden ge­nom Vis­by utmanade NMR.         Foto: TT
Mång­falds­pa­raden ge­nom Vis­by utmanade NMR. Foto: TT

Mest upp­märk­sammade i Al­me­da­len i år är na­zisterna i NMR, åt­min­sto­ne sett till hur få de är.

När C-le­da­ren An­nie Lööf in­ledde sitt tal med att för­svara de­mo­kra­tin och kri­ti­sera ra­sister och ex­tre­mister buade de när­va­ran­de na­zisterna och skrek till­mä­len. Lööf han­terade si­tua­tionen be­und­rans­värt och med stöd av pu­bliken fick hon tyst på na­zisterna.

Annons

På ons­dags­kvällen miss­handlades en kvin­na som bar på en regn­bå­gs­flagga av en na­zist. An­gri­pa­ren an­hölls av po­lisen miss­tänkt för miss­han­del med hat­brotts­mo­tiv. Att po­lisen trots sin punkt­be­vakning av na­zisterna inte kun­de för­hindra miss­han­deln be­tecknas av po­lisens press­ta­les­man som ett miss­lyc­kan­de.

På tors­dagen ledde Ar­tur Ring­art, ti­digare sport­med­ar­be­ta­re på SVT men ock­så son till den ju­diske För­in­tel­se­överlevaren Ja­kob Ring­art, ett se­mi­na­ri­um, då ett tju­go­tal na­zister trängde sig in i tältet, filmade och delade ut sin pro­pa­gan­da.

Utan­för Vän­skaps­för­bun­det Sverige-Is­ra­els tält an­greps un­der tors­dagen en av ar­ran­görerna av ett gäng na­zister när hon för­sökte hindra dem att veckla ut en ban­de­roll där. Hon slogs till marken och släpades bort.

Riks­dags­le­da­moten Rossana Di­na­mar­ca (v) tra­kas­serades så att hon ti­di­ga­re­lade sin hem­re­sa.

En up­pen­bar fel­be­döm­ning måste po­lisens be­slut att tillåta na­zisterna att de­mon­strera och ha bok­bord di­rekt utan­för RFSL:s lo­kal i Vis­by. Det med­förde att RFSL-Ung­dom inte vågade ge­nom­föra sina pla­nerade ak­ti­vi­teter un­der po­li­ti­ker­vec­kan. Po­lisens för­svar av na­zisternas ytt­ran­de­fri­het gjorde allt­så att RFSL-ung­domarnas ytt­ran­de­fri­het be­gränsades.

Men även po­lisens oför­må­ga att skydda de­mo­kra­tiska mö­ten, som nu störts av na­zisterna, el­ler del­ta­ga­re, som drabbats av hot och våld, är all­var­ligt.

Po­lisens ar­bets­sätt måste ef­ter vec­kan ut­vär­deras av en obe­ro­en­de grupp, så att de­ras ar­be­te mot de våld­samma na­zisterna kan för­bättras och even­tu­ellt nöd­vän­diga lag­änd­ring kan tas fram. För na­zismen måste stoppas.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons