Annons

In­get fel på målet men få för­slag för att nå det

Opinion Sätt upp ett mål för svensk livs­me­dels­för­sörj­ning på 80 pro­cent, vill MP.
Opinion • Publicerad 8 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Mil­jö­par­ti­et slåss för sin över­lev­nad i riks­dagen.

När MP av­slu­tade po­li­ti­ker­vec­kan i Al­me­da­len på den pu­blikt och me­di­alt otack­samma sön­dagen togs den senaste tidens vär­me­re­kord runt om i världen och tor­kan i Sverige som ut­gångs­punkt för ett nytt för­slag.

Annons

Sätt upp ett mål för svensk livs­me­dels­för­sörj­ning på 80 pro­cent, vill MP.

Det är in­get fel på målet, el­ler på ana­lysen bak­om. Att vi im­por­terar hälften av alla livs­me­del och att det svenska jord­bruket dess­utom är be­ro­en­de av im­por­terade in­sats­me­del – die­sel, konst­göd­sel och visst fo­der – är ett pro­blem.

Men när MP ska för­klara hur målet ska kun­na nås är det i stort sett tomt i verk­tygs­lå­dan.

Vik­tiga frå­gor saknar svar.

Hur kan MP fö­re­slå minskad EU-bud­get för jord­bruket om mat­pro­duk­tionen ska öka? Och hur stämmer MP:för­sla­get med EU:s jord­bruks­po­li­tik, som Sverige måste följa?

Hu­vud­för­slaget var för­dubblad are­al cer­ti­fie­rad eko­lo­gisk pro­duk­tion. Men många eko­bön­der får inte av­sätt­ning för sin pro­duk­tion i dag.

Minskat be­ro­en­de av im­por­terad konst­göd­sel kräver fler djur i jord­bruket. Sam­ti­digt pro­pa­gerar MP för minskat kött­ä­tan­de och har många mi­li­tanta ve­ganer i sina led. Det går inte ihop.

Att mat­pro­duk­tionen minskat be­ror mest på dyra svenska sär­re­gler och skatter. Inte ett ord om det.

Så målet är det in­get fel på. Men att nå det kräver bättre för­slag.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons