Annons

Änt­li­gen bromsar EU bruket av an­ti­bio­ti­ka

Opinion Det vik­tigaste i de nya re­glerna blir att an­ti­bio­ti­ka i fö­re­byg­gan­de syf­te i prin­cip blir för­bju­det.
Opinion • Publicerad 9 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I bör­jan av som­maren enades EU-kom­mis­sionen, rådet och par­la­mentet om hur an­ti­bio­ti­ka ska få an­vändas i djur­upp­föd­ningen. För Sverige, med Fred­rik Fe­der­ley (C) som par­la­mentets för­hand­la­re, blev det en vik­tig fram­gång. Nu ska an­vänd­ningen minskas i alla länder. Svenska re­gler är en fö­re­bild.

Sverige har den minsta an­vänd­ningen av an­ti­bio­ti­ka i djur­håll­ningen i EU. I Danmark är an­vänd­ningen näs­tan fyra gånger så hög, i Tysk­land åtta gånger och i ge­nom­snitt an­vänds elva gånger så myc­ket an­ti­bio­ti­ka i EU. Värsta syn­da­rna är Cy­pern, Spa­ni­en och Ita­li­en, där an­vänd­ningen är 30-40 gånger så hög som i Sverige.

Annons

Det vik­tigaste i de nya re­glerna blir att an­ti­bio­ti­ka i fö­re­byg­gan­de syf­te i prin­cip blir för­bju­det. Bara när djuren verk­li­gen är sjuka ska an­ti­bio­ti­ka få an­vändas.

En­ligt be­slu­tet ska ock­så kött som im­por­teras till EU följa sam­ma krav när det gäller an­ti­bio­ti­ka­han­ter­ing som gäller inom EU. Hur det stämmer med WTO:s re­gler lär prövas så små­ning­om.

Att an­ti­bio­ti­ka­an­vänd­ningen minskar är helt livs­nöd­vän­digt. Re­dan i dag dör 700 000 män­ni­skor var­je år på grund av att bak­te­rier är re­si­stenta mot an­ti­bio­ti­ka. Att två tred­je­delar av all an­ti­bio­ti­ka i världen ges till djur och bara en ti­on­del ges ef­ter in­di­vi­du­ell be­döm­ning visar hur vik­tiga de nya EU-re­glerna, som ska gälla från 2021. är.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons