Annons

Bredare sam­ar­be­te be­hövs

Krönika Det be­hövs ett sam­ar­be­te som gör att drygt hälften av par­ti­fö­re­trä­da­rna åter­i­gen kan känna sig som seg­ra­re.
Opinion • Publicerad 10 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

När jag vandrade runt i Vis­by un­der Almedalsveckan mötte jag en hel del för­hopp­nings­fulla fö­re­trä­da­re för Sverigedemokraterna. Det är in­get kons­tigt med det. Där­emot är det inte lika lo­giskt att näs­tan alla andra jag mötte var små­dep­piga, möj­li­gen med un­dan­tag för Vän­ster­par­tisterna.

I vår typ av de­mo­kra­tiska sys­tem borde drygt hälften av alla par­ti­fö­re­trä­da­re känna med­vind vid var­je givet till­fäl­le. Det är lik­som en na­tur­lag att när nå­got par­ti för­lo­rar stöd så vinner ett an­nat och vin­na­re blir det par­ti el­ler den par­ti­grup­pe­ring som samlar mer än hälften av väl­jar­stödet. Allt­så borde drygt hälften av alla par­ti­fö­re­trä­da­re all­tid vara hyfsat nöjda.

Annons

Så är det inte idag, och tyd­ligare kan inte pro­blemet med den nu­va­ran­de block­po­li­tiken be­skrivas. Vi har i prak­tiken tre po­li­tiska block, och in­get talar för att nå­got av dem kommer att kun­na bilda en rege­ring av egen kraft.

Det var för öv­rigt i Al­me­da­len som den nu­va­ran­de al­li­ansen blev ett tro­vär­digt re­ger­ings­al­ter­na­tiv. Året var 2006 och de fyra par­ti­le­da­rna pre­sen­terade ett för­slag om av­skaffad fas­tig­hets­skatt som gav de bor­ger­liga en re­jäl med­vind un­der resten av val­rö­rel­sen.

Två år ti­digare spelade Al­me­da­len en lik­ar­tad roll för dagens re­ger­ings­par­tier. Då hade jag själv ett fin­ger med i spelet när Socialdemokraterna och Mil­jö­par­ti­et be­rättade att par­tierna pla­nerade en se­mi­na­rie­se­rie i syf­te att för­djupa sam­ar­be­tet.

Jag tror att årets Al­me­dals­vec­ka kan bli his­to­risk. Vi kan­ske kommer att minnas den som vec­kan då det blev up­pen­bart att dagens block­po­li­tik inte läng­re fun­gerar.

Jag ser två an­led­ningar till min för­mo­dan:

För det första visade vec­kan att svensk po­li­tik har blivit två­di­men­sio­nell. Vid si­dan av hö­ger-väns­ter-kon­flikten finns kon­flikten om öp­pen­het vs slut­en­het, om Sverige ska vara en ak­tiv part­ner i EU och andra sam­man­hang el­ler inte.

Oav­sett vad vi tycker, båda di­men­sionerna kommer att vara vik­tiga inom över­skåd­lig tid och där­för måste par­tierna för­hålla sig till båda.

För det andra är det up­pen­bart att ge­men­skapen är usel inom både bor­ger­lig­heten och de röd­gröna. Al­li­ansens par­ti­le­da­re in­ledde vec­kan med att re­jält bråk om SD:s even­tu­ella ut­skotts­platser i riks­dagen och sam­spelet över hu­vud taget verkar fun­gera lika bra som i svenska fot­bolls­lands­laget, fast tvärt­om.

De röd­grönas sam­spel är inte ett dugg bättre. Väns­ter­par­ti­le­da­ren Jonas Sjö­stedt började sitt tal i Al­me­da­len med kon­sta­te­ran­det att det inte var de af­ghans­ka poj­karnas fel att det finns brister i svensk väl­färd. Nej, det är So­ci­al­de­mo­kraternas, fort­satte Sjö­stedt.

Med så­dana vänner be­hövs det för­stås inga po­li­tiska fi­en­der.

Annons

Det är två må­nader till valet och myc­ket kan hända. Men in­get talar för att nå­got av de tra­di­tio­nella blocken får en egen ma­jo­ri­tet. Allt­så krävs nya krea­tiva lös­ningar.

På sikt be­hövs ett bredare sam­ar­be­te, men vem vet, vägen dit går kan­ske via en mi­no­ri­tets­re­ger­ing med en­bart S, el­ler med en­bart M el­ler med en­bart C och L.

Kort sagt, det be­hövs ett sam­ar­be­te som gör att drygt hälften av par­ti­fö­re­trä­da­rna åter­i­gen kan känna sig som seg­ra­re.

Lars Stjern­kvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons