Annons

Kaoset om brexit ökar i den brit­tis­ka rege­ringen

Opinion Hu­vud­frå­gan är nu om May får sitta kvar el­ler om den hårda brexitfalangen in­leder en pro­cess för att störta May.
Opinion • Publicerad 10 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I fre­dags lyc­kades den brit­tis­ka pre­mi­är­mi­nis­tern The­re­sa May samla sin rege­ring till en ge­men­sam pos­i­tion in­för de fort­satta för­hand­lingarna med EU om brexit.

Det höll inte länge. I sön­dags skickade brexitministern David Davis in sin av­skeds­an­sö­kan. Han följdes av sina två bi­trä­dan­de mi­nis­trar. Den som ska för­handla bör vara mer över­ty­gad om att rege­ringens pos­i­tion är rätt, mo­ti­verade Davis sin av­gång med och av­slöjade där­med spric­kan i rege­ringen.

Annons

An­nars gav rege­ringens nya lin­je visst hopp om att det ändå skulle kun­na gå att få fram ett av­tal mel­lan Stor­bri­tan­ni­en och EU in­nan britterna for­mellt lämnar EU den 29 mars nästa år.

Rege­ringens lin­je är nå­got mer kon­kret och nå­got mer rea­lis­tisk än de luf­tiga ut­ta­lan­den och det öns­ke­tän­kan­de som May ti­digare av sitt oeniga par­ti tvingats åka till Brys­sel med.

Nu vill britterna ha fort­satt tull­uni­on med EU för va­ror och lovar följa EU:s re­gel­verk.

I för­läng­ningen kommer tro­li­gen ock­så tjänste­han­del och ka­pi­tal­strömmar att ingå i en upp­gö­rel­se. Inte minst har även EU starkt in­tres­se av att fort­sätta ut­nyttja den brit­tis­ka fi­nans­sek­torn, efter­som en hu­vud­del av alla trans­ak­ti­oner över gränserna i EU han­teras i London City.

Hu­vud­frå­gan är nu om May får sitta kvar el­ler om den hårda brexitfalangen och in­leder en pro­cess för att störta May. I så fall kan det bli en bru­tal krasch i för­hand­lingarna.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons