En familj nära det gröna. Simon Wessel plockar bort en tvestjärt. Kajsa Bjerke med dottern Lovis på armen. Till vänster syns Alfred Bjerke, lillebror Harry skymtas i bakgrunden. Foto: Adrian Ericson
fr v Simon Wessel, Kajsa Bjerke med Lovis, Harry och Alfred. Foto: Adrian Ericson
En IBC-tank samlar upp regnvatten som sedan används för att vattna grödorna. Foto: Adrian Ericson
Trädgård Troedstorp. Foto: Adrian Ericson
I trädgårdslandet gror kål och andra grönsaker. Foto: Adrian Ericson
Trädgård Troedstorp. Foto: Adrian Ericson
Kryddland. Foto: Adrian Ericson
– Här! Ta en jordgubbe, säger Alfred Bjerke. Foto: Adrian Ericson
En kung på täppan som markerade tydligt när tidningens reporter kom för nära hönorna. Foto: Adrian Ericson

Här lever hela familjen nära det gröna

I Kajsa Bjerke och Simon Wessels trädgård är både familjen och omtanken om miljön ständigt närvarande.
– Att kunna göra allt det här i en villaträdgård känns väldigt fint, säger Kajsa Bjerke.

Kajsa och Simons odlingstips
Potatis, morötter och lök är en enkel och bra början.
Var inte rädd för att prova och experimentera.
Gör inte tusen saker. Tänk efter vad du behöver hemma och odla därefter.
Gör det med familjen – låt barnen vara med.

På husets framsida kämpar perennerna mot torkan längs en stenlagd gång. I trädgårdens andra ände växer det så det knakar i odlingslådorna. Jordgubbar, kål och kryddväxter. Mittemellan leker sjuårige Alfred och lillebror Harry, tre år, med en träbössa som för tankarna till Emil i Lönneberga.
– När man får barn börjar ett nytt liv, säger Kajsa som tillsammans med Simon Wessel upplever sin tredje sommar i huset i Troedstorp. På armen vilar sex månader gamla Lovis, familjens senaste tillskott. När fingrarna inte är i jorden jobbar Kajsa som lärare på skolan i Bjärnum, Simon är programmerare och arbetar med en vårdapp.

Här är det inte gräsmattor med en ryamattas kvalitet eller millimeterklippta blommor som står för showen. Familjen kallar sig småbrukare, eller självhushållare om man så vill. De egna grönsakerna är i fokus, en kontrast till besprutade grödor och onödigt matsvinn.
– För oss handlar det mycket om miljöengagemanget, berättar Simon.
De började intressera sig för odling och miljö när de tidigare bodde i lägenhet i Hässleholm. På balkongen odlades tomater och matresterna blev mull i en maskkompost, vegetarisk och vegansk mat stod ofta på menyn.

Trädgården i Troedstorp har växt fram successivt under familjen tre år i huset. Arbetet började nära noll.
– Det var helt tomt, det som fanns var brännässlor, säger Kajsa.
Trädgårdsprojektet inleddes med att gräva ett trädgårdsland och plantera ett äppelträd i den då karga trädgården.
– Det var gigantiskt när vi gjorde det, skrattar Simon och syftar på planteringen av äppelträdet.
Bra mycket mer har det blivit.

Vi går ner bakom huset och lämnar kryddväxterna bakom oss. En för stunden högljudd tupp hälsar välkommen.
Förutom hönshuset ligger här också ett stort trädgårdsland och ett växthus. Sonen Alfred håller bra koll på de tio hönsen och återställer ordningen om någon av hönorna forcerat staketet och sprungit in i trädgårdslandet.
Alfreds favorit i landet är morötterna och skörden är den bästa delen av odlingsprocessen, tycker han. I landet växer också lök, pumpor och potatis. Med mera. I växthuset som riggats intill frodas tomater och annat smått och gott.
– Vi vill att våra barn ska veta vad som finns på tallriken och vilket jobb som ligger bakom, säger Kajsa.
Med miljöengagemang och hela familjen med på tåget har trädgården vuxit år för år. Nästa år kan det bli aktuellt att ställa ut sin trädgård exempelvis under ett evenemang som 1000 trädgårdar.
– Det är inte omöjligt, säger Kajsa.

Kajsa och Simons odlingstips
Potatis, morötter och lök är en enkel och bra början.
Var inte rädd för att prova och experimentera.
Gör inte tusen saker. Tänk efter vad du behöver hemma och odla därefter.
Gör det med familjen – låt barnen vara med.

×