Annons

Inte ens lite al­ko­hol är bra för häl­san

Opinion Nu har en stor in­ter­na­tio­nell forsk­nings­stu­die kommit fram till att även mått­ligt drickande är skad­ligt för häl­san.
Opinion • Publicerad 12 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

I me­di­erna slås ofta även tvi­vel­ak­tiga rap­porter om po­si­tiva häl­so­ef­fekter av att dricka al­ko­hol upp stort. För kvälls­tid­ningarna ger det lä­sa­re och på nätet ger det många klick. Många vill ha en be­kräf­tel­se på att de­ras drickande inte är far­ligt utan helst nyt­tigt.

Nu har en stor in­ter­na­tio­nell forsk­nings­stu­die, pre­sen­terad i den an­sedda me­di­cin­tid­skriften The Lancet, kommit fram till att även mått­ligt drickande är skad­ligt för häl­san. Så snart kon­sum­tionen är högre än 100 gram al­ko­hol i vec­kan ökar riskerna att dö i olika hjärt- och kärl­sjuk­domar. Al­ko­hol skyddar allt­så inte från så­dana sjuk­domar.

Annons

Forsk­ningen om­fattar 600 000 män­ni­skor i 19 länder och är allt­så en myc­ket stor stu­die. Syf­tet var att för­söka hitta gräns­vär­den som kan an­vändas i alla länder.

Stockholm läns lands­ting har gjort en kart­lägg­ning av ve­ten­skap­lig lit­te­ra­tur för att ut­forma en hand­lings­lin­je för sin me­di­cinska verk­sam­het. De­ras ex­pert­grupp kon­sta­terar att al­ko­hol har en ne­ga­tiv på­ver­kan på näs­tan alla kroppens or­gan.

Den­na ne­ga­tiva på­ver­kan börjar märkas vid be­tyd­ligt mind­re kon­sum­tion än vad man ti­digare trott, det­sam­ma som Lancetartikeln re­do­visar. Det gäller inte minst en högre can­cer­risk.

Al­ko­hol höjer stress­ni­vån i kroppen, inte tvärt­om som många tror.

En na­tur­lig följd av stu­dien som pre­sen­terats i Lancet borde vara att svenska myn­dig­heter skärper sina råd om risk­fri al­ko­hol­kon­sum­tion.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons