Annons

Vad vill Fridolin med sin bok?

Krönika In­trycket ef­ter läs­ning blir att han med boken bäddar för sin av­gång som språk­rör.
Opinion • Publicerad 12 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Vitt­sjö­poj­ken Gustav Fridolin sågs länge som ett po­li­tiskt un­der­barn. Re­dan som 16-år­ing blev han språk­rör för Grön ung­dom, Mil­jö­par­ti­ets ung­doms­för­bund.

Han är en in­spi­re­ran­de ta­la­re och charmade MP-kon­gresserna re­dan i myc­ket unga år. 2002 blev han riks­dags­le­da­mot, den yngste i riks­dagen. Som 28-år­ing blev han Mil­jö­par­ti­ets språk­rör 2011. Då var det re­kord­ungt för en par­ti­le­da­re, senare har han fått kon­kur­rens om den po­si­tionen av An­nie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) som båda ock­så var 28 år när de blev par­ti­le­da­re (dock någ­ra må­nader äld­re).

Annons

Ef­ter snart fyra år som ut­bild­nings­mi­nis­ter i ko­a­li­tion med S har underbarnsstämpeln för­svunnit. Nu ser han ofta trött ut och verkar ibland des­il­lu­sio­ne­rad.

Det in­trycket ger inte hans nya bok, Det är inte du, det är vi – en bok om so­li­da­ri­tet (Storytel). Ljud­boken är in­läst av Gustaf Ham­mar­sten, inte av Fridolin (me­dan An­nie Lööf har läst in sin ljud­bok själv).

Fridolin har inte skrivit en van­lig ”po­li­ti­ker­bok”. Han re­flek­terar om sam­häl­let och sin pri­vata sit­u­a­tion utan särskilt många par­ti­po­li­tiska kopp­lingar. In­trycket ef­ter läs­ning blir att han med boken bäddar för sin av­gång som språk­rör (han får sitta kvar som längst till 2020) och som ak­tiv par­ti­po­li­ti­ker.

Gustav Fridolin är som sagt en in­spi­re­ran­de ta­la­re och han skriver un­ge­fär som han talar – flytande och lättill­gäng­ligt. Lite störande i skrift är dock många, nu­me­ra van­liga, språk­liga fel. Som ut­bildade lä­ra­re och ut­bild­nings­mi­nis­ter borde han ex­em­pel­vis veta skill­naden mel­lan de och dem (el­ler åt­min­sto­ne låtit en kor­rek­tur­lä­sa­re rätta alla felen).

Bokens ti­tel be­tonar ordet so­li­da­ri­tet. Det är ett vac­kert ord som de flesta kan in­stämma i. Vissa for­mu­le­ringar visar dock att Gustav Fridolin är mer ”väns­ter” än vad han som språk­rör velat er­känna. En så­dan är att han pekar på att det ”all­tid funnits män­ni­skor som velat att vi ska leva som bin. Någ­ra ar­be­ta­re, andra drö­na­re”. Det liknar en klass­kamps­re­to­rik som Jonas Sjö­stedt sä­kert kan ställa upp på.

Kan­ske av­slöjas här bak­grunden till den väns­ter­sväng som MP gjorde ef­ter Peter Erikssons och Maria Wet­ter­strands av­gång som språk­rör.

Ett an­nat ge­nom­gå­en­de tema i boken är kri­tiken av kon­sum­tions­sam­häl­let. Det som står i vägen för både po­li­ti­ken och män­ni­skors möj­lig­heter att vara den de vill är så­dant som stress och köp­hets. Där går Fridolin till­ba­ka till Mil­jö­par­ti­ets rötter.

Nå­got an­svar för re­ger­ings­po­li­tiken tar han inte. Kri­tiken av sam­hälls­ut­veck­lingen görs helt utan­kopp­ling till att han suttit i rege­ringen i fyra år. Där­emot kri­ti­serar han Ste­fan Löfven för att inte för­svara Sverige in­för pres­i­dent Bush, när den­ne kri­ti­serade att Sverige tagit emot för många flyk­tingar.

Fridolins eget en­ga­ge­mang för flyk­tingar ska inte be­tvivlas. Han be­skriver bland an­nat vad han gjorde på 1990-talet i Vitt­sjö. Men att han inte stått upp för sina vär­der­ingar i rege­ringen kun­de han för­kla­rat bättre. Var fanns so­li­da­ri­teten då?

Nu di­stan­serar han sig istäl­let från po­li­ti­ken sam­ti­digt som han hyllar en­ga­ge­mang. Han av­slutar med upp­ma­ningen att inte vara som andra och att ald­rig ge upp. Kan­ske är det vad han tänker om sin roll ef­ter po­li­ti­ken.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons