Annons

Antalet antagna ökar – men svårt få bostad

Hässleholm • Publicerad 13 juli 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
För studenter som blivit antagna till någon utbildning i staden till hösten får räkna med flera års väntetid. Bland annat Skrapan i Stockholm har studentbostäder i sin byggnad.
8Foto: SVD/TT/Tomas Oneborg
För studenter som blivit antagna till någon utbildning i staden till hösten får räkna med flera års väntetid. Bland annat Skrapan i Stockholm har studentbostäder i sin byggnad. 8Foto: SVD/TT/Tomas Oneborg

Jämfört med förra årets första urval har drygt 275 000 personer meddelats att de blivit antagna, vilket är en ökning med nästan 6 000 personer, enligt siffror från UHR, Universitets- och Högskolerådet.

Annons

En student som letar studentlägenhet i till exempel Stockholm får räkna med att vänta från tre till nästan sex år, enligt tidningen Hem och Hyra, Hyresgästföreningens medlemstidning. På torsdagen kunde sökande till landets universitet och högskolor läsa sina antagningsbesked på antagning.se.

Samtidigt som antalet antagna till högskoleutbildningar ökar för tredje året i rad, minskar antalet behöriga sökande. Jämfört med 2017 är antalet behöriga sökande lägre med drygt 5 000 personer.

Annons

I Göteborg har kötid för studentlägenheter utanför centrum ökat med ett halvår. I Umeå ligger väntetiden på minst ett år och fyra månader för rum i korridor.

Bella Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons