Annons

Hur be­kämpa ra­sism?

Le­da­re Att för­bjuda ra­sis­tiska or­ga­ni­sa­tioner löser knappast pro­blemet. Men ef­ter po­lisens miss­lyc­kan­de i Vis­by är frå­gan värd att ut­reda.
Opinion • Publicerad 14 juli 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Morgan Johansson (S) har ändrat sig. 	            Foto: TT
Morgan Johansson (S) har ändrat sig. Foto: TT

Ra­sis­tiska fö­re­ningar kan bli för­bju­dna i Sverige. Ti­digare har prin­cipen varit att åsikter kan inte för­bjudas och att för­bjuda fö­re­ningar inte är me­nings­fullt. FN:s män­ni­sko­rätts­or­ga­ni­sa­tion har flera gånger pekat på det­ta som en brist i Sve­ri­ges ar­be­te mot ra­sism.

Ändå gjordes en grund­lags­änd­ring 2010 som öppnade möj­lig­heten att in­föra just ett så­dant för­bud. Fö­re­nings­fri­heten kan in­skränkas för sam­man­slut­ningar som ”in­ne­bär för­föl­jel­se av en folk­grupp på grund av et­niskt ur­sprung, hud­färg el­ler an­nat liknande för­hål­lan­de” en­ligt § 24 i Re­ger­ings­formen. Med ”an­nat liknande” kan re­li­gi­on tolkas in. Att för­följa ju­dar el­ler mus­limer på grund av de­ras re­li­gi­on skulle allt­så kun­na vara grund för ett för­bud.

Annons

Ef­ter na­zisternas härjande i Vis­by för­ra vec­kan verkar flera par­tier ha börjat tänka om i frå­gan om fö­re­nings­för­bud. Ju­sti­tie­mi­nis­ter Morgan Johansson (S) vill till­sätta en snabb­ut­red­ning för att ta fram en lag­stift­ning som gör det möj­ligt att för­bjuda na­zis­tiska och ra­sis­tiska or­ga­ni­sa­tioner. Ut­red­ningen ska göras i nära sam­ar­be­te med op­po­si­tionen (som kan­ske ut­gör rege­ring senare i år), lovar Morgan Johansson och tror att en ny lag­stift­ning kan vara på plats 2020.

Från op­po­si­tionen hörs inga klart avvisande åsikter, även om SD tycker att det vore rim­ligare att klassa NMR som en ter­ror­or­ga­ni­sa­tion. M:s Tobias Bill­ström pekar på att M fö­re­drar för­bud mot del­ta­gan­de i vålds­be­jakande or­ga­ni­sa­tioner.

Ett för­bud mot vissa fö­re­ningar är ingen pa­tent­me­di­cin mot ra­sism. Även om NMR för­bjuds finns det in­get som hindrar na­zisterna från att nästa dag bilda en ny fö­re­ning med sam­ma syf­te. Där­för finns det an­led­ning att vara skep­tisk till ett för­bud mot fö­re­ningar som me­tod för att komma åt ra­sism el­ler våldsideologier.

Men frå­gan för­tjänar att prövas. Po­lisen miss­lyc­kades helt i Vis­by med att stoppa na­zisternas ra­sis­tiska slag­ord och våld mot be­sö­ka­re. Så ut­reda är in­te fel. Kan­ske går det att hitta en me­nings­full mo­dell.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons