Annons

Biarritz mellan berg och hav

Resor (TT) Atlantkustens pärla Biarritz bjuder på underbara stränder, mat i världsklass, perfekt klimat och en fantastisk landsbygd. Vi tjusas av kontrasterna i staden som länge har varit en glamorös tillflyktsort för kungligheter, filmstjärnor och på senare år även surfare.
Publicerad 15 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

När författaren Victor Hugo (1802_1885) besökte Biarritz sommaren år 1843 var det bara en enkel valfångarby på franska Atlantkusten, långt från Paris societet.

Annons

Ett myllrande gatuliv med småbutiker och kaféer, palmer, saltmättad luft och framför allt de många barfota surfarna sätter sin prägel på dagens stad. I mitten på 1900-talet kom nämligen en ny slags aristokrati hit. Amerikanerna med sina brädor från Florida intog stränderna, hitlockade av kustens unika vågor. Än i dag är staden ett paradis för surfare, nyblivna blåbär lika väl som gamla rävar. En av dem är Amandine Sanchez, surfproffs i franska landslaget och chef på Shining surfschool.

Något som däremot tas på största allvar i Frankrike är mat, och det gastronomiska hörn som Biarritz med omgivning utgör är inget undantag. Här marineras det franska Atlantköket med passionen och hettan från spanska Baskien, inte minst från San Sebastian några mil på andra sidan gränsen.

”Thalassa” är grekiska för hav, och thalassoterapi är en urgammal metod som bygger på en avslappnande kroppsterapi med havsvatten, havssalt, alger och lera. Hotel Sofitel ser ut som en strandad finlandsfärja där det ligger mitt i den annars sköna strandsilhuetten, men här finns Biarritz bästa thalassospa. En eftermiddag här bjuder på avkoppling för både kropp och själ.

Annons

Byn Espelette är känd för sin smakrika, röda chilipeppar som når 4|000 på Scovilleskalan, där det högsta värdet är 16 miljoner. Pepparn som torkar upphängd på husfasader i hela byn anses ha hälsosamma effekter, och vissa menar att den även fungerar som afrodisiakum.

Byar i franska Baskien är anlagda längs en enda huvudgata. Det var de snillrika munkarnas verk, i syfte att förhindra att pilgrimer på väg till Santiago de Compostela skulle smita från skatten på sin vandring. På byn Ainouas huvudgata ligger Maison Oppocas gourmetrestaurang där traditionella rätter serveras med en vacker tvist. Lite längre upp på gatan finns butiken Pierre Oteiza där man har specialiserat sig på delikatesser som de lokala Ossau-Iratyostarna och lufttorkade salamikorvar, som hänger i klasar från taket i butiken.

Pierre Oteiza själv anses vara den som räddade den lokala grisrasen _ visserligen för att bli skinka, men ändå. För 25 år sedan fanns det bara ett trettiotal exemplar av det håriga, svartvita svinet. I dag ligger det baskiska grisbeståndet på över 3|000, och den lufttorkade skinkan säljs för dubbla priset jämfört med den från vanlig skär gris. Men så är den också alldeles ovanligt god, och en utmärkt souvenir att ta med sig hem från franska Baskien. (TT)

bild 1/7
Lyxiga Hotel du Palais blickar ut över Grand Plage i Biarritz. Hotellet har gett husrum åt kungligheter och kändisar i över 150 år. Foto: Linda Romppala
Ett av de främsta folknöjena i Biarritz är att sitta på ett kafé på strandpromenaden och titta på folk.
Foto: Linda Romppala
Stranden Grand plage ligger mitt i Biarritz.
Foto: Linda Romppala
Stränderna Grand Plage och Côte des Basques utgör surfarcentrum på den franska Atlantkusten.
Foto: Linda Romppala
Överallt i Biarritz och de omgivande byarna syns de klassiska vita baskiska husen med rött korsvirke.
Foto: Linda Romppala
Franska Baskiens vackra natur bjuder in till många olika aktiviteter.
Foto: Linda Romppala
Hela Baskien är fullt med härliga delikatessbutiker med lokala råvaror.
Foto: Linda Romppala
Lyxiga Hotel du Palais blickar ut över Grand Plage i Biarritz. Hotellet har gett husrum åt kungligheter och kändisar i över 150 år. Foto: Linda Romppala
Ett av de främsta folknöjena i Biarritz är att sitta på ett kafé på strandpromenaden och titta på folk.
Foto: Linda Romppala
Malin Hefvelin/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons