Annons

Kräver besked om fiber på landsbygden

Östra Göinge • Publicerad 15 juli 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Ingrid Persson på Nedanbäcks gård menar att utvecklingen för evenemanget varit ”fantastisk”. FOTO: ARKIV
Ingrid Persson på Nedanbäcks gård menar att utvecklingen för evenemanget varit ”fantastisk”. FOTO: ARKIV

Fiber i Östra Göinge är en följetong som ni har kunnat lösa mycket om i Norra Skåne. En av de drivande krafterna lokalt är Ingrid Persson på Nedanbäcks gård.

Hon företräder Östanå-Glimåkra fiberförening, som tillsammans med Högsma-Gummarp fiber och Arpnet har skrivit till IP-Onlys ved och styrelseordförande och krävt klara besked om fiberutbyggnad i de norra delarna av Östra Göinge.

Annons

– Vi måste visa att vi är missnöjda, att vi inte kan vänta, säger Ingrid Persson om inbjudan, som skickats till IP-Onlys vd samt företagets ordförande och välkomnar duon till Nedanbäcks gård för ett fibermöte den 14 augusti.

För åtta år sedan påbörjades arbetet i lokalt att försöka få fiber till landsbygden.

Ett par år senare intensifierades arbetet och fiberförespråkare som Ingrid Persson samlade in intresseanmälningar och höll informationsmöten för att lyfta frågan. Fiberföreningar lyckades få ombord flera personer på fibertåget och sommaren 2017, när två olika leverantörer gick ut med erbjudande till potentiella kunder i norra Östra Göinge, valde de lokala fiberföreningarna IP-Only.

– Vi jämförde erbjudandena och tyckte IP-Only lät bäst, så vi rekommenderade IP-Only när vi pratade med våra medlemmar. Mycket tack vare vårt arbete uppnåddes en hög anslutningsgrad.

Beskedet fiberföreningarna fick var enligt Ingrid Persson att redan hösten 2017 skulle fiberutbyggnaden sannolikt påbörjas. Men fortfarande har ingenting hänt – och det senaste beskedet är att ingenting kommer att hända det här året heller, säger Ingrid Persson.

– Vårt område finns inte med i planerna för 2018, det är det beskedet vi har fått, suckar Ingrid Persson.

Hon är arg och besviken – och har lite dåligt samvete.

– Ja, vi rekommenderade ju IP-Only, det känns surt att ha sagt att våra medlemmar bör välja dem när det nu inte händer något.

Markägarmöten har genomförts och representanter från IP-Only har kommit på fibermöten, men utan resultat.

– Vi har haft möten med IP-Only, men det är ju hela tiden nytt folk som kommer och ingenting har hänt. Det är frustrerande. Därför bjuder vi nu in vd och styrelseordförande, vi måste ju göra något för att visa att det här inte är okej, säger Ingrid Persson.

Annons

Missnöjet bland medlemmarna har växt och fiberföreningarnas företrädare har tröttnat. De vill ha klarhet i när det ska börja byggas.

Hur viktigt är det att ni får fiber på landsbygden?

– Det betyder egentligen allt om vi ska kunna överleva här. Det är viktigt för oss som driver företag på landsbygden. Men det är ju inte bara vi företagare som behöver fiber, det är viktigt för att vi ska få en levande landsbygd. Hur ska vi få ungdomar och barnfamiljer att vilja på landsbygden om vi inte har fiber?

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons