Annons

Fick fel medicin i ambulansen

Hässleholm IVO (Inspektionen för vård och omsorg) konstaterar att en ambulanssjuksköterska inte agerat rätt vid en transport i augusti i fjol.En kvinnlig patient ska ha fått ett dåligt bemötande samt medicin som hon inte tålde.
Hässleholm • Publicerad 17 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Den aktuella kvinnan larmade ambulans i slutet av augusti 2017 eftersom hon drabbats av ett svårt njurstensanfall. Kvinnan har tidigare varit drabbad och kände väl igen smärtorna.

Enligt kvinnan stannade ambulansen långt ifrån hennes port trots att det fanns plats att köra längre fram. Kvinnan fick också gå till ambulansen och personalen var först ovillig att ta med henne.

Annons

De ska enligt anmälan ha sagt till kvinnan att hon ändå inte kommer att få någon hjälp på sjukhuset.

Kvinnan berättar att hon utan hjälp själv fick kliva in i ambulansen och att hon fick medicin som hon var överkänslig mot intravenöst.

På frågan om det var något som hon inte tålde uppgav kvinnan vilken medicin man skulle undvika. Trots detta var det just den medicinen hon fick.

Kvinnan fick kramp i gallväggarna och mådde mycket dåligt.

Inne på sjukhuset steg febern och det konstaterades att hon hade drabbats av blodförgiftning.

Sjuksköterskan i sin tur säger att kvinnan inte uppgett att hon var överkänslig för något ämne.

IVO påpekar i sin bedömning att sjuksköterskan inte ”utfört sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Vad gäller själva bemötandet utreder inte IVO dessa frågor. De hänvisas istället till den berörda verksamheten.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons