Annons

Från fattigdomen i Ukraina

Broby När Tanya Tyshchuk fick höra om Berit Tillmans förslag om att starta ett läger i Broby för barn från Ukraina för 26 år sedan skrattade hon rakt ut. I år är hon, tillsammans med sin man Nick Tyshchuk, en del av Tjernobyllägret i Broby för 24:e gången.
Osby • Publicerad 17 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

När Rolf och Berit Tillman besökte Ukraina för 26 år sedan väcktes idén om att starta ett läger för barn från Ukraina i Sverige. Den 1 juli i år anlände barnen för lägrets 24:e upplaga. Några som har varit med från början är paret Nick och Tanya Tyshchuk från Ukraina.

Tanya Tyshchuk har under sitt liv arbetat mycket med och för barnen i Ukraina. Hon själv bodde på barnhem under sina första två levnadsår och hon tror att det då väcktes en glöd i henne som gör att hon brinner för att hjälpa utsatta barn.

Annons

– Många av barnen som är här bor på barnhem eller har föräldrar som är alkoholister hemma i Ukraina, säger Tanya Tyshchuk när Norra Skåne besöker Tjernobyllägret.

Efter Tjernobylolyckan 1986 fick en gravid Tanya Tyshchuk cancer.

– Läkarna sa att jag bara skulle leva 15 dagar till, säger hon.

Sjukdomen lyckades aldrig besegra Tanya. När hon och Nick frågade läkaren om de kommer att kunna få barn igen fick de till svar att ”du ska vara tacksam att du lever”. Tanya och Nick har ett adoptivbarn.

Varje år får nya barn från Ukraina åka hela vägen till Sverige och Broby. Många ledare och vuxna åker också med och hjälper barnen under vistelsen i Skåne. Även om situationen har blivit bättre i Ukraina sedan första Tjernobyllägret i Broby 1995, är det en lång väg kvar att gå.

– Det blev bättre fram till att man började kriga i Ukraina. Nu går barnen hungriga igen. När vi hade lägret för första gången 1995 var barnen som kom utsvultna. De åt så mycket mat, säger Tanya Tyshchuk.

Bullar har blivit något av en favorit för barnen som kommer till lägret. Tanya berättar att lägret brukar få besök av ett par som varje år kommer med nybakta bullar till lägret. Paret har blivit känt som ”Mamma och pappa Bulle” bland barnen.

Något som Tanya och Nick Tyshchuk gillar allra bäst med att komma till Sverige är att människor bryr sig om en.

– Människorna här är så snälla, vänliga och brydda. ”Jag känner inte dig men jag bryr mig om dig” känns det som. Den kärleken betyder mer för barnen än att de får mat här, säger Tanya Tyshchuk.

Tjernobyllägret håller på en månad och barnen får förutom att roa sig på Göingeskolan även åka på safari, cykla, uppträda och simma. Tanya berättar att många barn inte vill åka hem när det väl är dags.

Annons

– De lite äldre barnen som förstår situationen brukar gråta och vara ledsna över att de ska tillbaka till Ukraina, säger hon.

Tillsammans med Broby kyrka och Rotary är det den frivilliga organisationen TUFF som anordnar lägret. Anders Bengtsson är ordförande och säger att lägret i Broby är unikt på många vis.

– Vi har hållit på väldigt länge. Vi håller också kontakt med de barnen och deras familjer som vill även efter att de lämnat lägret. Vi har haft över 500 barn som har besökt lägret genom åren och räknar man med familjerna så har vi hjälpt flera tusen människor, säger Anders Bengtsson.

Precis som Tanya säger Anders Bengtsson att hjälpen från omgivningen i byn är väldigt stor. Vem som helst får ta del av lägret och barnen brukar hålla uppvisningar för människor i byn.

Tanya och Nick Tyshchuk understryker att Broby kyrka har varit en stor hjälp för att lägret har kunnat anordnas.

– Det här är ett litet ställe men med mycket kärlek, säger Tanya Tyshchuk.

bild 1/2
Ungefär 50 barn från Ukraina är tillsammans med ledare på besök på Göingeskolan i Broby. Foto: Jacob Ruderstam
Tanya och Nick Tyshchuk från Ukraina har varit med under alla 23 år då Tjernobyllägret har anordnats i Broby. Foto: Jacob Ruderstam
Ungefär 50 barn från Ukraina är tillsammans med ledare på besök på Göingeskolan i Broby. Foto: Jacob Ruderstam
Tanya och Nick Tyshchuk från Ukraina har varit med under alla 23 år då Tjernobyllägret har anordnats i Broby. Foto: Jacob Ruderstam
Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons