Annons

Nelson Mandelas min­ne lever på 100-års­dag­en

Opinion När han dog 2013 sörjdes han av hela världen.
Opinion • Publicerad 19 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I går skulle Nelson Mandela, Syd­af­ri­kas förste de­mo­kra­tiskt valde pres­i­dent, fyllt 100 år. Hela världen har an­led­ning att minnas honom.

Han var på 1950-och 1960-talen en av de främs­ta le­da­rna för mot­ståndet mot den ra­sis­tiska apart­heid­po­li­tiken i Syd­af­ri­ka, som gjorde de svarta till and­ra­klassens med­bor­ga­re.

Annons

1962 fängslades han och dömdes till livs­tids fäng­el­se. Två år senare, när Högsta dom­stolen fast­ställt domen, fördes han till fäng­el­seön Robben Island där han fick sitta i 18 år. Då fördes han till ett fäng­el­se på fast­landet men vägrade ac­cep­tera fri­giv­ning, om inte apart­heid­sy­ste­met sam­ti­digt av­skaffades och be­fri­el­se­rö­rel­sen ANC blev tillåten.

1990 blev han slut­li­gen fri. Då hävdes för­budet mot ANC och pro­cessen för att in­föra all­män och lika röst­rätt in­leddes. 1994 valdes Nelson Mandela till Syd­af­ri­kas pres­i­dent.

Trots näs­tan 30 år i fång­en­skap var Mandela ald­rig bit­ter. Hans kamp för lika rät­tig­heter hade han fört i fäng­el­set, bland fångarna. Den kun­de nu fort­sätta utan­för fäng­el­set, och han för­stod att för att nå dit måste för­so­ning bli nyc­keln.

Där­för hämnades inte Mandela el­ler ANC på de vita för­tryc­ka­rna som mördat och tor­terat ur­skill­nings­löst. Han gjorde den ti­digare apart­heid­le­da­ren F W de Klerk till sin vice pres­i­dent. De fick till­sam­mans Nobels freds­pris.

Nelson Mandela kan vara en fö­re­bild för alla världens le­da­re. När han dog 2013 sörjdes han av hela världen.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons