Annons

Barn­kon­ven­tionen som lag ändrar i sig in­gen­ting

Opinion När barn­kon­ven­tionens re­gel om att sätta barns bästa främst kol­li­derat med nå­gon an­nan lag, har inte barnens bästa be­hövt sättas främst.
Opinion • Publicerad 20 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

FN:s barn­kon­ven­tion säger att barnets bästa ska komma i främs­ta rummet vid alla be­slut som rör barn. Det är en vik­tig kon­ven­tion. och Sverige har se­dan länge för­sökt föra in den prin­cipen i olika lagar.

Från olika håll, bland an­nat Rädda Barnen, har ändå krävts att Barn­kon­ven­tionen i sig ska bli svensk lag. Nu har riks­dagen be­slutat att så ska det bli. Från den 1 juli 2020 gäller barn­kon­ven­tionen som svensk lag.

Annons

Det verkar bra, men i prak­tiken är risken stor att det inte kommer att be­tyda nå­gon­ting. När barn­kon­ven­tionens re­gel om att sätta barns bästa främst kol­li­derat med nå­gon an­nan lag, har inte barnens bästa be­hövt sättas främst. Riks­dags­be­slutet in­ne­bär inte nå­gon för­änd­ring i det av­se­en­det.

Barn­kon­ven­tionen ska gälla alla barn. Det borde be­tyda att in­get barn som kommit en­samt till Sverige skulle kun­na utvisas till en osä­ker till­va­ro i Af­ghan­i­stan, Irak el­ler nå­got an­nat fat­tigt, krigs­här­jat land. Men så sker nu och så kommer att ske även ef­ter den 1 juli 2020. Barn­kon­ven­tionen har näm­li­gen inte gjort över­ord­nad andra lagar, när barnens bästa ska av­göras.

Stoppet för familjeåterföreningar skulle inte hel­ler kun­na fort­sätta om verk­li­gen barn­kon­ven­tionen ska gälla. Att leva till­sam­mans med sina för­äl­drar är näs­tan all­tid barnens bästa. Det til­lämpas dock inte i flyk­ting­po­li­tiken.

Så ty­värr är in­fö­ran­det av Barn­kon­ven­tionen som lag en pappers­tider – om inte andra änd­ringar görs ock­så.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons