Annons

Digital vård med för­stånd

Le­da­re Digital vård kommer att an­vändas allt mer men det gäller att göra det på rätt sätt, med pa­ti­entens bästa som rikt­mär­ke.
Opinion • Publicerad 20 juli 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Det finns flera nät­lä­kar­tjänster att välja på. 	            Foto: TT
Det finns flera nät­lä­kar­tjänster att välja på. Foto: TT

Den di­gi­tala ut­veck­lingen ger nya möj­lig­heter ock­så för vården. Den har ut­nyttjats un­der flera år men pro­cessen är ändå bara i en första fas. Det har ex­em­pel­vis gans­ka länge gått att förnya re­cept via nätet i många lands­ting, och lä­ka­re kan få hjälp att ana­ly­sera rönt­gen­bilder på di­stans, till och med från Au­stra­li­en där vår natt är dag.

Det finns all an­led­ning att fort­sätta ut­veckla det som ibland kallas e-hälsa med ett brett be­grepp. Av­stånd till lä­ka­ren är ett hin­der för många att söka vård i tid, och köer till vården är kan­ske svensk vårds hu­vud­pro­blem. Kan åt­min­sto­ne en del vård­sö­kan­de ske via nätet istäl­let för ge­nom fy­siska be­sök av­lastar det vård­or­ga­ni­sa­tionen för att kun­na göra an­nat snabbare och ef­fek­tivare.

Annons

De senaste fem åren har sär­skilda bo­lag er­bjudit nät­lä­kar­tjänster till pa­ti­enter över hela landet. Till en bör­jan fick de sam­ma er­sätt­ning av lands­tingen som för ett fy­siskt pa­ti­ent­be­sök. När verk­sam­heten växte be­stämde lands­tingen un­der för­ra året, på SKL:s för­slag, att er­sätt­ningen skulle bli be­gränsad. Att ett lands­ting hade noll­taxa för lä­kar­be­sök gjorde att nät­lä­ka­rna re­gi­strerade sig där in­nan det ju­sterades.

Ändå har fort­sätter kost­naderna för nät­lä­kar­tjänster att öka snabbt. Nu finns det åtta bo­lag som er­bjuder nät­lä­kar­tjänster, var­av tre är relativt stora. De flesta lands­ting ut­veck­lar liknande tjänster med am­bi­tionen att alla vård­cen­traler ska kun­na er­bjuda nät­tjänster både för en första kon­takt och, kan­ske of­tare, för upp­följande be­sök.

Den eko­no­miska på­ver­kan är vik­tig. Än vik­tigare är om nät­lä­ka­rna kan göra sam­ma jobb som den som möter pa­ti­enten fy­siskt. De flesta är över­ens om att alla dia­gnoser inte kan ställas utan att träffa pa­ti­enten. En risk är att me­di­cin or­di­neras allt­för lätt­vin­digt. Särskilt oroande är om an­ti­bio­ti­ka­för­skriv­ningen skulle öka.

Det gäller där­för att nätläkarverksamheten ut­vecklas så att inte vård­re­sul­taten kan ifrå­ga­sättas. Det måste all­tid vara pa­ti­entens hälsa som står i cent­rum. Di­gi­ta­li­se­ringen ska an­vändas för att för­bättra vården.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons