Annons

Historiska kvarter i Lund

Personligt En blick bakåt i backspegeln.
Personligt • Publicerad 20 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Där kan besökaren stiga in i hus och uppleva staden och kulturen från medeltiden och fram till 1930-talet.

Det finns flera utställningar att ta del av, som skånsk allmogeliv, jordbruk och sydsvenskt fiske, en utställning om borgerskapets bostadsmiljöer genom tiderna samt kvinnligt mode från 1730 och fram till 2000-talet.

Annons

Det finns över många hus och trädgårdar som får dig att förflyttas bakåt i tiden.

Bosmålatorpet är byggt på 1850-talet och där bodde Kristina Niklasson med sina sju barn från 1890 till 1923. Interiören är en rekonstruktion av deras hem vid sekelskiftet.

Utanför torpet finns en liten äng, ett trädgårdsland och bärbuskar.

Hylla smedja kommer från Hylla i Blentarp, Skåne och är byggd i korsvirke i början av 1700-talet.

Vid ena gaveln fanns ett rum, där troligen smedlärlingen bodde. I andra gaveln fanns ett stall, där hästarna togs in för att bli skodda.

På kullstensgator passerar vi förbi Helsingborog-Halmstadhuset, Brahehuset, Wahlbomska huset, Halmstadtornet, Schlyterska huset och Ystadhuset.

Det vackra herrehuset var den första fastighet som Kulturen köpte och det blev starten på friluftsmuseet. Det fick en utvändig renovering 2012 med nytt tak, lagade och målade pilastrar och festonger och fasaden fick ny puts.

Bland de många andra historiska husen kan nämnas Bosebo kyrka, lusthuset, Måketorpsboden, Onsjöstugan, Blekingegården, gamla intendentbostaden och rustmästarbostaden.

bild 1/4
Herrehuset. Foto: Marie Strömberg Andersson
Hylla smedja. Foto: Marie Strömberg Andersson
Kullerstenskvarter med Wahlbomska huset närmst till vänster. Foto: Marie Strömberg Andersson
Herrehuset. Foto: Marie Strömberg Andersson
Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons