Annons

”Ingen kan säga att vi inte kan”

Hässleholm • Publicerad 20 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Det är fuktigt i luften från nattens regnskurar. Vinstockarna lyser upp med sin klorofyll i ett ganska så torrt landskap.

Vinstockarna har klarat relativt bra i den rådande torkan.

Annons

– De har klarat sig bra trots allt. Det är fascinerande växter det här. Men man märker att de är förvirrade nu av värmen. De är inte vana vid detta klimat. De tror nog att de befinner sig i södra Europa.

Förra veckan fick Pär och Jenny Fredholm reda på att deras vita vin ”Elsa” från 2017 vunnit högsta pris på International Wine Awards 2018 i Rioja, Spanien. En tävling som grundades för snart 50 år sedan.

Fredholms Vingård skickade tre viner till tävlingen och ”Elsa” var ett av de fyra vita vinerna som prisades. Totalt skickades det in 2600 bidrag till tävlingen från 35 olika länder.

– Det var riktigt häftigt att få det här erkännande. Snart kommer den skriftliga bedömningen från tävlingen, det ska bli spännande och läsa vad de har att säga, berättar Pär Fredholm.

Det prisbelönta vinet ”Elsa 2017” är gjord på druvan Solaris. Vinet framställdes tillsammans med Karin Birch vid Åhus Vingård.

I år är inte den enda gången Fredholms Vingård blivit prisade. Förra året vann deras vin ”Collina Memoria” bronsmedalj i tävlingen AWC-Vienna.

Odlingssäsongen för vin brukar pågå någon gång mellan mars och oktober. Druvorna skördas i början på hösten men det varierar beroende på hur väderförhållandena har varit under odlingssäsongen.

– I år ligger vi ganska långt före den normala skördeperioden på grund av det varma vädret som har varit nu i sommar.

Sverige har aldrig varit erkänt som ett vinland. Det finns många förutfattade meningar om att det är för kallt klimat för att göra dugliga viner. Men på de senaste 15 åren har flera vingårdar dykt upp, särskilt i södra delarna av Sverige. Men det finns vingårdar på Gotland, Öland och Södermanland bland annat.

När Pär Fredholm skickade ner sitt vin till Spanien för ett halvår sedan vågade han inte hoppas på för mycket.

Annons

– Jag sa till min fru när vi skickade vinerna att vi får vara glada om vi får en bronsmedalj. Så när vi fick det högsta priset blev vi helt mållösa. Om det är några som vet hur man ska göra bra vin så är det ju odlarna i södra Europa, de har ju sysslat med detta i flera tusen år.

Priset som Fredholms Vingård fick erhålla är ett erkännande för hela den svenska vinproduktionen.

– Jag kände så här när resultatet kom. Jag struntar i om vår vingård för uppmärksamhet. Men kan svensk och skånsk vinindustri få uppmärksamhet av detta så är det viktigt och nyttigt. Vi känner att vinkartan i världen måste ritas om. Ingen vinjournalist ska längre kunna säga påstå att vi inte kan göra bra vin i Sverige. Nu finns det ju ett resultat på att vi faktiskt kan det.

Fredholms Vingård ligger precis utanför Tyringe och grundades 2008. Då hade de 400 vinstockar och snart tio år senare har de 850 stycken. I år förväntar de sig kunna producera ungefär 900 flaskor vin.

Pär Fredholm startade gården med tre av sina syskon. Men idag driver Pär och Jenny Fredholm gården själva.

– Många har en väldigt romantiserad bild av hur det är att jobba på en vingård. Både jag och min fru har heltidsjobb. Så sanningen är att det är kanske 90 procent jobb och 10 procent romantik. Men man känner att det är värt all tid man lägger ner. Särskilt när vinet man gör blir belönat med fina priser internationellt, säger Pär Fredholm.

I framtiden drömmer Pär Fredholm att utöka sin ordling med ännu flera vinstockar. Han önskar också att förslaget om att få lov att ha gårdförsäljning på vin ska gå igenom. Ett förslag som just nu har riksdagsmajoritet.

– Vi vill inte på något sätt utmana monopolet som finns. Men det hade fått vara fantastiskt att kunna erbjuda besökarna att få köpa vårt vin.

bild 1/7
Per Fredholm.  Foto: Stefan Sandström/ARKIV
Per Fredholm, och hans fru Jenny, driver Fredholms Vingård utanför Tyringe. Vinet ”Elsa 2017” har fått en guldmedalj i en vintävling. Foto: Stefan Sandström.
Vinstockarna har klarat sig bra trots torkan. Är vinstockarna tillräckligt gamla hittar rötterna ner till grundvattnet. Därför har Pär och Jenny Fredholm inte behövt konstbevattna i år. Foto: Stefan Sandström.
Det prisvinnande vinet ”Elsa” är döpt efter paret Fredholms tio månader gamla labrador- och golden retrivervalp. 
FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Per Fredholm, och hans fru Jenny, driver Fredholms Vingård utanför Tyringe. Vinet ”Elsa 2017”  har fått en guldmedalj i en vintävling. Foto: Stefan Sandström.
Två av vinstockorna har tagit stryk av av torkan. Resten har klarat sig bra. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
På Fredholms Vingård finns det just nu 850 vinstockar. Ett mål för framtiden är att utöka antalet till 1000 stycken.  FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Per Fredholm.  Foto: Stefan Sandström/ARKIV
Per Fredholm, och hans fru Jenny, driver Fredholms Vingård utanför Tyringe. Vinet ”Elsa 2017” har fått en guldmedalj i en vintävling. Foto: Stefan Sandström.
Alice Hermansson alice.hermansson@nsk.se 0451-74 50 00
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons