Annons

Skyrupssystrarna till Ö-vik

Sport Elin Carlsson värmde upp inför O-Ringen med en sjundeplats på Student-VM.
Sport • Publicerad 21 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Skyrupsbördige Elin Carlsson befinner sig för tillfället i Finland och deltar i Student-VM, ett mästerskap för orienterare upp till 25 år som studerar på högskola eller universitet.

Carlsson, som numera tävlar för Pan-Kristianstad, deltar i två grenar. Idag avgörs stafetten och på fredagen genomförde hon ett bra långdistanslopp och lyckades springa in på en sjundeplats, knappa fem minuter efter segraren.

Annons

En fin prestation, men samtidigt är kanske mästerskapet i första hand en uppvärmning inför O-Ringen som startar på söndag och i år går av stapeln i Örnsköldsvik.

– O-Ringen är alltid en rolig tävling som man inte vill missa. Alla som är här i Finland och tävlar ska dit, så slitaget blir ju detsamma, säger hon.

Att ta klivet upp till seniornivå är sällan en helt friktionsfri uppgift. För 21-åringen har klivet dessutom försvårats av skador. 2017 ålades hon med träningsförbud av landslaget efter att en undersökning visat på dåliga skelettvärden. En kraftigt begränsad träningsmängd var inte det startskott hon ville ha på seniorkarriären.

– Jag tog tag i det direkt. Men det har så klart varit tufft att ta igen allt jag missat, säger hon.

Efter att ha återhämtat sig skulle 2018 bli ett bättre år för henne. Och året började bra med ett antal framskjutna placeringar. Sedan drabbades hon av sjukdom och fick återigen trappa ner under en period.

Tufft?

– Ja. Men samtidigt tycker jag att det ska vara lite tufft. Jag gillar att behöva kämpa, säger hon.

Hon konstaterar att målsättningen inför O-Ringen blir att prestera stabila lopp som hon menar ”brukar räcka långt”.

Fortsättningen av säsongen ser hon på med tillförsikt och försöker att sätta upp långsiktiga mål.

– När det varit lite tufft är det viktigt att ha längre mål. Det är några år till innan jag ska vara på toppen, säger hon.

Annons

Även för systern Nelly, som inte deltar i Student-VM, har övergången till seniornivå präglats av skador.

Förra hösten drabbades hon av en stressfraktur i foten och fick inte träna för fullt förrän i vår.

Sedan ett tag tillbaka är hon helt återställd från skadan, men sviterna har ändå gjort att formen inte riktigt är där hon hade önskat.

– Men jag har inte bråttom, jag har några år på mig, konstaterar Nelly Carlsson.

Hur skulle du beskriva skillnaden mellan att vara junior och senior?

– Delvis är det förstås mycket längre banor som kräver mer fysiskt. Men för att ligga bra till har du inte råd att bomma någonting. Som junior kunde man bomma och ändå hamna rätt högt.

Är det stressande att inte ha några felmarginaler?

– Det går inte att jämföra sig med de bästa, utan med de i sin egen ålder. Och sätta upp delmål på vägen.

Inför söndagens start av O-Ringen är hennes mål snarlika systern Elins; att prestera så gott det går och ha så roligt som möjligt.

– Jag vill ju så klart gå bra och rent hela veckan. Men det går inte att sätta för höga mål när jag varit skadad, säger Nelly Carlsson.

bild 1/3
Nelly Carlsson konstaterar att skador gjort att hon inte riktigt kunnat pricka in toppformen. Foto: Bertil Nilsson/Arkiv
O-Ringen arrangeras på olika platser varje år. 2014 var Skåne skådeplatsen och här syns målgången vid Ravlundafältet. I år står Örnsköldsvik som värd. Foto: Stefan Sandström/Arkiv
”Det gäller att vara extra noggrann”, säger Elin Carlsson.
Nelly Carlsson konstaterar att skador gjort att hon inte riktigt kunnat pricka in toppformen. Foto: Bertil Nilsson/Arkiv
O-Ringen arrangeras på olika platser varje år. 2014 var Skåne skådeplatsen och här syns målgången vid Ravlundafältet. I år står Örnsköldsvik som värd. Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons