Annons

Det finns en väg ut ur traumat

Helgreportage Vi vill visa att det med hjälp av modigt arbete, självmedkänsla och rätt insatser är möjligt att leva ett liv i balans, säger Annica Lilja Ljung.
Publicerad 22 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Traumatisering är ett stort och eftersatt samhällsproblem. Många drabbade står ensamma, feltolkade och med få behandlingsmöjligheter. Vi vill visa att det med hjälp av modigt arbete, självmedkänsla och rätt insatser är möjligt att leva ett liv i balans, säger Annica Lilja Ljung.

Annica Lilja Ljung är legitimerad psykoterapeut och socionom och har specialiserat sig på trauma genom utbildning och konferenser med flera världsledande lärare.

Annons

– Där såddes fröet till boken. Då frågade jag Christina om hon kunde intervjua några av dem som har gått i terapi hos mig och skriva tillsammans med mig, berättar Annica Lilja Ljung.

Under sin uppväxt i en medelklassfamilj blev han nämligen utsatt för sexuella övergrepp av sin pappa, med mamman och flera av pappans vänner som medhjälpare i vissa fall.

Annons

I traumaterapin har hans olika delpersonligheter smält samman till en helhet, han är inte lika rädd för att inte duga och han har kunnat släppa sin roll att ”vara till för att hjälpa och tjäna andra”.

I samband med tsunamin i Asien 2004 upptäcker Kerstin föräldrar som mist sina barn i flodvågen. I sitt sökande efter tröst läste hon artiklar och böcker om andra som har drabbats av traumat och kände igen sig i upplevelsen. När hon kontaktade en mamma via Facebook fick hon telefonnumret till traumateurapeuten Annica.

Annons

Det genomgående temat för dem som berättar om sina upplevelser är att det tar tid innan de hittar rätt till traumabehandlingen och att det är brist på utbildade traumaterapeuter eller traumacentran.

bild 1/5
Christina Lejonöga och Annica Lilja Ljung har samarbetat kring den faktaspäckade boken om trauma.
Att vistas i naturen är ett sätt att läka ett trauma, enligt författarna.
Christina Lejonöga och Annica Lilja Ljung vill lyfta fram ämnet trauma i samhällsdebatten.
Ett trauma i barndomen kan påverka om du utsätts för en extrem situation som vuxen.
Christina Lejonöga och Annica Lilja Ljung har samarbetat kring den faktaspäckade boken om trauma.
Att vistas i naturen är ett sätt att läka ett trauma, enligt författarna.
Kristina DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons