Annons

Om människor som för alltid förändrar

Hässleholm Det finns människor vars handlingar får oöverskådliga konsekvenser inte bara för sin samtid, utan som ändrar historiens riktning.
Hässleholm • Publicerad 23 juli 2018 • Uppdaterad 13 december 2021

Det finns människor vars handlingar får oöverskådliga konsekvenser inte bara för sin samtid, utan som ändrar historiens riktning.

Annons

Gavrilo bosattes sig 1912 i Belgrad och som medlem av en revoutionär grupp kämpade han mot ockupatioen och annekteringen av Bosnien-Hercegovina.

Terrormordet, som vi skulle sagt i dag, kallas av historien ”Skotten i Sarajevo” var en orsakerna till att världen tippade över och blev den omedelbara orsaken till att första världskriget bröt ut.

Annons

Det som följde kunde knappast Gavrilo Princip ha förutsett. Miljoner döda och utsägligt lidande under första världskriget, byggde upp för nästa storkonflikt andra världskriget men ännu fler döda, utrotningsläger och atombomber, följst av kommunistisk diktatur i Europa, kallt krig, kärnvapenupprustning.

Sist, nått annat och gladare nämligen namnskick. Såg tidigare i somras två pågar på en bild i Norra Skåne från Familjefesten på nationaldagen. Pågarna hette Sixten och Yngve. Stabilt, namn att gå till banken med.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons