Annons

Vill satsa mer på skånska kollektivtrafiken

Hässleholm • Publicerad 26 juli 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Lars-Göran Wiberg och Kristina Karlsson från Centerpartiet i region Skåne vill med partiet satsa på ökade kollektivtrafikresor.Foto: Bella Bryngelson
Lars-Göran Wiberg och Kristina Karlsson från Centerpartiet i region Skåne vill med partiet satsa på ökade kollektivtrafikresor.Foto: Bella Bryngelson

Rapporten som Centerpartiet i Skåne arbetat fram ska grunda sig i Skånetrafikens egen statistik över bland annat antalet personer som reser kollektivt och hur kundnöjdheten sett ut.

Lars-Göran Wiberg (C) och Ingrid Karlsson (C), som båda står med i topp på vallistan för Centerpartiet i region Skåne i kommande val, menar att det skett en minskning i antalet personer som åker kollektivt och att detta beror på bland annat dåliga förbindelser på landsbygden.

Annons

– Vi vill ge fler möjlighet att kunna åka kollektivt. Orter med fler än 300 personer bör ha tillgång till regelbunden kollektivtrafik, säger Ingrid Karlsson.

Det skulle gälla orter som bland annat Vankiva och Emmaljunga i Hässleholms kommun.

– Vi tycker att en del av de andra partierna satsar mest i stora städer, och glömmer nätverken mellan större städer, säger Lars-Göran Wiberg, före detta kommunpolitiker för Centerpartiet i Hässleholm och numera regionpolitiker i Skåne.

Niklas Ljungström (MP), förste vice ordförande i region Skånes kollektivtrafiknämnd uppger att han inte har läst Centerpartiets rapport men säger att missnöje med borttagna eller flyttade hållplatser kan bero på att fler ska få närmre till sin hållplats.

– Det kan vara att man flyttat en hållplats 100 meter. De som fått lite längre då gillar inte det och det är dem man hör, menar han.

Han säger att nuvarande styrande politiker i region Skåne återinförde ett antal busslinjer tidigt i mandatperioden 2015.

– Det var Alliansen och Miljöpartiet som gjorde besparingar under förra mandatperioden och därför dragit in busslinjer. Då satt jag också med och styrde och då var inte Centerpartiet med i den diskussionen alls, säger han.

Han menar däremot att det var mångdubbla protester mot att busslinjer togs bort, men att antalet resenärer sen inte stämde överens med antalet protester.

– Det behövs ju också resenärer för att det ska finnas underlag för ett beslut. Nu hoppas jag de åker när linjerna startats igen.

Centerpartiet i region Skåne vill även dubbla den befintliga ersättning som finns när kollektivtrafiken inte fungerat. I rapporten beskrivs också en så kallad hållplatssanering som ett hot mot kollektivtrafik på skånsk landsbygd.

Annons

– Man har tagit bort ett antal hållplatplatser runt om i Skåne. Skälet har varit att det ska gå fortare att köra. Det gör det också, men tillgängligheten blir betydligt sämre. Det har skett de senaste fyra åren och det är ett pågående hot, säger Lars-Göran Wiberg.

Niklas Ljungström menar att några politiska beslut om en hållplatssanering inte finns.

– Jag har fått information om hållplatser som har flyttats men vi har ingen stategisk hållplatssanering som jag hört talas om. Jag vet bara att en hållplats utanför Ystad tagits bort eftersom bussen riskerades att bli påkörd. Den stängdes eftersom bussbolaget beslutade det av arbetsmiljöskäl.

Utöver fler hållplatser vill Centerpartiet i region Skåne också att det ska finnas flexibla busstopp kvälls- och nattetid som en trygghetsåtgärd för passagerare som har långt att gå från hållplatsen och hemmet.

Niklas Ljungström (MP) menar att diskussioner redan förts med stadsbussbolag och Skånetrafiken.

– De har sagt att de vill provköra det. Men en del bussförare har varit tveksamma.

Han menar att det kan uppstå en konflikt mellan bussförare och passagerare om någon vill gå av på en plats som inte är säker att stanna på.

Centerpartiet menar däremot att det skulle vara en trygghet för resenärerna.

– Det är lätt att föreställa sig värdet av det för individen, menar Lars-Göran Wiberg.

Bella Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons