Annons

Skogsbränder nämns knappt i kommunens krisplaner

Hässleholm • Publicerad 27 juli 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
– Läget är oerhört bekymmersamt, säger kommunalrådet Lars Johnsson (M). Foto: Kristina Höjendal/Arkiv
– Läget är oerhört bekymmersamt, säger kommunalrådet Lars Johnsson (M). Foto: Kristina Höjendal/Arkiv

I norra Sverige rasar skogsbränder i förödande skala, Skåne har dock än så länge varit förskonat. Men i Åhus, blott fyra mil bort, har mindre skogsbränder spridit oro.

Under onsdagen uppdagades att brandhärjade Ljusdals kommun i Gävleborgs län helt saknade riktlinjer för hur en skogsbrand ska hanteras.

Annons

Frågan följer naturligt – hur är beredskapen för en större skogsbrand i Hässleholms kommun?

– Vi har en normal beredskap. Vi har ingen extra beredskap på det sättet, förutom att vi är väldigt medvetna om riskerna, säger Per Friis, yttre befäl vid räddningstjänsten i Hässleholm och fortsätter:

– Sedan när vi pratar extrema situationer som torka, översvämningar eller bränder finns ingen överkapacitet i idag, utan det bygger på en väl utbyggd samverkan. Samhället är ganska slimmat idag, vi har de resurser vi har, säger Per Friis om den operativa nivåns förutsättningar.

– Det som styr är handlingsprogrammet för räddningstjänsten, det ligger till grund för hela räddningstjänsten i kommunen, berättar han.

Att ha ett sådant handlingsprogram är ett krav enligt Lagen om skydd mot olyckor. Programmet utgör ett av kommunens strategiska dokument och beslutas av kommunfullmäktige.

Vid närmare granskning visar det sig att ordet skogsbrand bara nämns på ett ställe i programmet – i en bilaga där det står att en olycksutredning ska göras när en skogsbrand inträffat.

Avsnittet om brandsäkerhet i programmet innehåller nästan uteslutande text om brand i byggnader.

Än mindre står det i kommunens övergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap. Där nämns inte skogsbränder vid ett enda tillfälle.

I händelse av kris sammankallas kommunens krisledningsnämnd.

Nämnden går in som kommunens högsta ledning ”... under extraordinära händelser i fredstid då normala resurser är otillräckliga för att samhällets basfunktioner ska fungera ...”, enligt krisledningsnämndens reglemente.

Annons

I Hässleholm träder kommunstyrelsens arbetsutskott in som krisledningsnämnd.

Lars Johnsson (M) är kommunstyrelsens ordförande.

Ordet skogsbrand förekommer knappt i skogstäta Hässleholms centrala program för brandskydd, vad är din kommentar?

– Att skogsbränder inte nämns ... ja du … det vi ser nu är ett extremt läge som inte inträffat tidigare. Det får nog alla att tänka till en extra gång.

Lars Johnsson säger till tidningen att han vill hitta en lösning för att öka antalet deltidsbrandmän. Han efterlyser även ett större nationellt ansvar.

Men att kommunens program saknar skrivningar om skogsbränder?

– Jo, det kan säkert vara nödvändigt att vi tittar igenom de här dokumenten. Planer görs utifrån de erfarenheter man har med sig. Men ja, det är närmast en självklarhet att vi ska göra det, men exakt vilka åtgärder som krävs och exakt hur vi ska förändra detta är svårt att säga nu.

KÄLLOR: Kommunala dokument som tidningen gått igenom:

– Krisledningsnämndens reglemente

– Krisinformationsplan

Annons

– Krisledningsplan

– Handlingsprogram för räddning och säkerhet 2016-2018

– Policy för säkerhet och krisberedskap 2015-2018

– Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap 2015-2018

Adrian Ericson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons