Annons

Ett ljus i mörkret på Trädgårdsgatan

Publicerad 28 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Trädgårdsgatan, döpt efter den gata i Ystad där delar av handlingen äger rum, utspelar sig i ett sammanhang få av oss vill tänka på som men som ändå många av oss kan relatera till.

Annons

Inför filmen gjorde man omfattande research och i samband med en kickstarterkampanj alldeles i början av projektet bjöd man in människor att höra av sig med sina egna berättelser.

Handlingen i filmen visas genom barnens ögon. Och Elin och Eric, spelade av Nike Ringqvist och Emil Algpeus, minns lite olika. Bilderna skär sig.

Annons

Men att ha en stor gammal raggarbil med i sin film är inte bara en dans på rosor. Vid ett tillfälle fick platschefen vid inspelningen, som var bilkunnig, slå på motorn med en gardinstång för att få igång den eftersom startmotorn gått sönder.

En av filmbranschens mest klassiska klichéer är WC Fields klassiska citat om att aldrig arbeta med barn och djur. Men Olof Spaak har bara gott att säga om sina unga stjärnor.

Annons

På söndag har Trädgårdsgatan galavisning i Ystad, innan det är dags för den “riktiga” premiären den 3 augusti. Ändå känner Olof Spaak ingen större nervositet. Filmen har redan en årslång festivalturné. Och på den allra första, den välrenomerade Giffonifestivalen i Italien vann den pris för bästa film.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons