Annons

Odling som blir roligare tillsammans

Personligt Grannarna Ingrid Dahlgren och Morten Barnekow i Äljalt förenas i sitt stora intresse för odling.
Personligt • Publicerad 28 juli 2018 • Uppdaterad 30 november 2021

Hemma på gården i Äljalt har hon och maken Ola haft köksträdgård i alla år och hon älskar att se hur frön förvandlas till goda grönsaker de kan använda till det gemensamma intresset för att laga mat.

Sedan Ingrid slutade arbeta förra året har odlingsintresset verkligen blommat ut.

Annons

Det stora växthuset hemma i trädgården används på våren för att driva upp frön till plantor men huserar så här års rad efter rad med tomater av allehanda slag.

Utanför växthuset finns resten av köksträdgården där bland annat grönsakerna samsas med lavendel och solrosor, det ska ju vara vackert också, och honungsfacelia, som Ingrid odlar som jordförbättrare.

Något hon däremot inte vågat odla hemma är potatis, av rädsla för att bladmögel skulle drabba hennes tomater, och detta noterade grannen Morten Barnekow en dag förra året när han var hos paret Dahlgren och fikade.

– Men potatis måste vi väl odla, sade han och erbjöd att vi kunde göra det hemma hos honom, berättar Ingrid Dahlgren.

Sagt och gjort, Morten som tidigare både varit lantbrukare och odlat grönsaker i lite större skala och som hade kvar traktor och andra lantbruksmaskiner, gick hem och plöjde upp en vall som legat i träda i många år.

– Hans tanke var att vi skulle odla potatis på en fjärdedel av biten, för att kunna ha växelbruk, men jag tyckte det var synd att låta resten stå, berättar Ingrid Dahlgren.

Hemma i egna köksträdgården hade hon experimenterat med att odla kål under duk, för att skydda växten mot kålfjärilen. Nu gav hon sig på att odla kål i lite större skala.

– Jag åkte till Ikea och köpte hela deras lager av gardintyg, säger hon och skrattar.

Att tillverka och sköta en mängd mindre ”kupor” till kålen visade sig bli lite bökigt, så när Morten kom på att han hade en stomme till ett tunnelväxthus liggande i gömmorna tände Ingrid på alla cylindrar.

I våras sattes bågarna upp och kläddes med insektsväv. I lite drygt halva tunneln, som mäter 7 x 26 meter, finns det nu mängder av frodiga kålplantor av många olika slag: röd spetskål, svartkål, den lite ovanligare mizunakålen, sommarvitkål, vinterkål, blomsterkål och broccoli för att nämna några.

Annons

Blomkålen är redan uppäten, men resten växer för fullt i den insektsskyddade miljön.

På resten av ytan samsas chili med rödbetor, Västeråsgurkor som de två på försök odlar på höjden, honungsmelon och äggplanta. En del av tunneln rymmer även Mortens köksträdgård.

Till och med den lilla veranda Morten byggde för att de skulle ha någonstans att fika och förvara trädgårdsredskap har fyllts med växter.

Arbetsfördelningen dem emellan är enkel.

– Du står för alla plantor och sköter om växterna, säger Morten.

– Och så hjälper du mig med vattningen, säger Ingrid och förklarar att Morten med sin stora erfarenhet av odling dessutom blivit något av en mentor för henne.

– Och Morten har fantastiskt mycket i sina gömmor. ”Det har jag nog nånstans”, säger han när han funderat ett tag, om det är något vi behöver fortsätter hon.

Båda två är strålande överens om att det är otroligt tillfredsställande att odla.

Och ännu roligare att göra det tillsammans.

bild 1/5
Chilin ska bli röd innan den är klar. Ruccola, sallad, rödbetor, majrova, lök av olika slag, bönor, spenat och sparris. Foto: Pernilla Ekdahl
Kål i långa rader. Grannarna Ingrid Dahlgren och Morten Barnekow i Äljalt odlar tillsammans i ett tunnelväxthus. Foto: Pernilla Ekdahl
Många tomater blir det och trots att Ingrid delar med sig av delikatesserna till både barnen med familjer och vänner mäktar de inte med att äta alla. ” Så här i tomattider står det nästan alltid en gryta tomater på spisen och puttrar. Tomatsåsen är fantastisk att ta fram på vintern”, säger hon. Foto: Pernilla Ekdahl
Broccolin växer så det knakar i det insektsskyddade, men luftiga, tunnelväxthuset. Foto: Pernilla Ekdahl
Västeråsgurkan odlas på försök på höjden. Foto: Pernilla Ekdahl
Chilin ska bli röd innan den är klar. Ruccola, sallad, rödbetor, majrova, lök av olika slag, bönor, spenat och sparris. Foto: Pernilla Ekdahl
Kål i långa rader. Grannarna Ingrid Dahlgren och Morten Barnekow i Äljalt odlar tillsammans i ett tunnelväxthus. Foto: Pernilla Ekdahl
Fakta:

Tips till nybörjaren:

Sallad kan alla odla liksom rädisor, som växer fort, och morötter.

Vatten är a och o. Och att hacka och luckra jorden. Och någon form av näring. Pallkrage, bra jord och vatten – sen är man hemma.

En liten kruka tomater måste alla också ha, tillägger Ingrid. – Nä, en stor kruka. Och helst en man inte måste binda upp. Välj körsbärstomat, säger Morten.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons