Annons

Tufft i värmen på särskilda boenden

Hässleholm • Publicerad 31 juli 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Upp till 32 grader har det varit på en del av de särskilda boenden som finns i kommunen. Personal som boende har nytta av att dricka mycket vatten och även vätskeersättning, menar Malin Tillgren på Vårdförbundet i Skåne.8Foto: TT/Pontus Lundahl
Upp till 32 grader har det varit på en del av de särskilda boenden som finns i kommunen. Personal som boende har nytta av att dricka mycket vatten och även vätskeersättning, menar Malin Tillgren på Vårdförbundet i Skåne.8Foto: TT/Pontus Lundahl

Mellan 20 och 26 grader inomhus med viss marginal är vad som gäller på arbetsplatsen, enligt Arbetsmiljöupplysningen.

I årets sommarvärme är det svårare att efterleva det regelverk som finns, menar Maria Elfblad.

Annons

– Är det extrema situationer, är det svårt att påverka om inte inbyggd luftkonditionering finns. Det är ju ingen som valt detta, utan vi står under naturlagarna. Är det värmebölja så är det.

Vårdpersonal i kommunen, som vill vara anonym, uppger att både personal och boende mår dåligt i den tryckande värmen inomhus.

Malin Tillgren, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Skåne, menar att dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare behövs i sådana här fall.

– Steg ett är att själv påtala för arbetsgivare om det är för varmt i lokalerna. Får man inget gehör ska man tala med skyddsombudet på plats. Sedan får skyddombudet ta det vidare till arbetsgivaren. Lyssnar inte arbetsgivaren är det Arbetsmiljöverket man ska kontakta, säger hon.

– Sedan har arbetstagare själva ett ansvar att påtala brister i arbetsmiljön. Arbetsgivaren är skyldig att åtgärda eventuella brister.

Endast ett av de särskilda boenden som finns i kommunen har inbyggd luftkonditionering, något som Maria Elfblad menar att de inte kan påverka i nuläget.

– Det är också fastighetsägarens ansvar, våra lokaler är som vanliga hyreslägenheter, säger hon.

Maria Elfblad uppger att hon har varit i kontakt med skolor i Hässleholm som kan tänkas ha fläktar som inte används under sommaren, och som vården då skulle kunna få låna.

– Vi har inte köpt in fläktar till alla, utan de som mår dåligt får sitta vid den fläkt som finns. Anhöriga kan också hjälpa till med att fixa fläktar.

Men endast fläktar löser inte problemet med värmen.

Annons

– Med bara fläktar finns risken att det går runt torrluft, så vi försöker även hänga upp våta lakan, förklarar hon.

Även arbetskläderna uppger anonym vårdpersonal är för varm att jobba i. Malin Tillgren på Vårdförbundet i Skåne menar att det viktigaste när det gäller arbetskläder är att inte bakterier ska spridas mellan patienter.

– Inom vården styrs klädseln av hygienaspekten. Det kan se olika ut för olika arbetsgivare, om personalen får ha privata kläder eller om det inköpta plagg som ska bäras. Återigen handlar det om att föra en dialog med arbetsgivaren om det finns möjlighet att bära annan klädsel, säger hon.

Ytterligare kan personal som upplever obehag av värmen försöka påverka de befintliga rutiner som finns på särskilda boenden.

– Exempelvis städning eller andra tunga arbetsuppgifter behöver kanske inte ligga på eftermiddagar när det är som varmast, säger Malin Tillgren.

Maria Elfblad uppger att de har infört mätningar på kommunens särskilda boenden som ska underlätta för att kunna förbättra situationen.

– Vi mäter flera gånger per dygn i våra lokaler för att se hur temperaturen är, om det skiljer sig från olika platser. De mätningar vi fått ihop hittills har gått upp i 32 grader som mest.

Hon menar att det självklart är tufft för personalen, men det är tuffast för de svårast sjuka som har nedsatta kroppsfunktioner.

Vad personalen kan göra är att ta hand om varandra och göra jobbet så enkelt man kan, menar Maria Elfblad och tillägger:

– Man får ta i lite och visa på brödraskap nu när det är tufft. Det går inte att arbetsbefria personal för att det är varmt.

Annons

Vidare uppmanar hon att fortsätta ge vätska till både äldre och personal.

– Vi har ingen annan åtgärd i nuläget. De som har en bättre idé får gärna höra av sig. I framtiden kanske vi försöker se till så att de nya äldreboende som byggs kan ha inbyggd luftkonditionering i alla fall i ett rum.

Bella Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons