Annons

Ingen fara på taket för Snapphanerallyt

Sport Torkan äventyrar inte HLMK:s motorfest.
Sport • Publicerad 1 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Den stora torkan som har drabbat Sverige har fått många ödesdigra konsekvenser. Norra Sverige har råkat ut för omfattande skogsbränder och på flera håll har vattenkällorna börjat sina.

Rallyn har på det stora hela inte behövt lida särskilt mycket av de speciella väderförutsättningarna. Men Mästarmötet i Älmhult ställdes först in för att sedan flyttas till senare i höst. Ett sådant öde kommer inte Snapphanerallyt att utsättas för, lovar HLMK:s C G Wilke.

Annons

– Det är inte mycket av rallyt som går i skog och på Hovdala är det så breda vägar att en förare som får problem kan stanna vid kanten utan att blockera, berättar tävlingsgeneralen.

Samtliga bilar är som alltid utrustade med brandsläckare och det samma kommer funktionärer att tilldelas.

– Det som blir är att vi utrustar vägvakterna vid publikplatser med eldsläckare ifall någon åskådare kommer för långt ut, säger Wilke som understryker att han inte har upplevt någon oro hos allmänheten.

– Det är ingen som har hört av sig till mig. I min värld kör vi tävlingen som vanligt, berättar han.

Det betyder inte att Wilke inte hoppas på regn. Specialsträckorna ligger snustorra och hade mått bra av fukt.

– Vi hade behövt lite regn, det blir så torrt annars, säger han.

Den risken som finns med en torr bana är inte säkerhetsmässig. Den handlar i stället om hur bekvämt det blir för publiken.

– Om det dammar och är vindstilla ligger dammet kvar, säger C G Wilke för att sedan tona ned även det:

– Men så är det ändå ofta. Det räcker att översta lagret är torrt för att det skall damma.

Det återstår två och en halv vecka till rallystarten men Snapphanerallyt, som i år även har SM-status, är alltså inte hotat även om torkan skulle hålla i sig.

Annons

– Jag vet inte vad som hände i Älmhult, om det var något skogsbolag som sa ifrån, men det är i alla fall inte något som oroar oss, säger Wilke.

– Gnistbildning uppstår snarare med skogsmaskiner och sådant, när det blir metall mot metall, fortsätter han.

När det kommer till själva tävlingen ser det i nuläget ut som att hemmahoppet Stoffe Nilsson inte kommer till start i år. Han har haft problem med bilen och hans kartläsare Jesper Johansson kommer att åka med en annan förare i årets Snapphanerally.

– Jag vet inte hur det blir. Men Stoffe vann fri start på Sydsvenska rallycupen i fjor, säger C G Wilke.

bild 1/3
C G Wilke, tävlingsledare. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Mikael Ericsson voltar på 2013 års Snapphanerally. Ericsson fullföljde racet utan personskador. Foto: Arne Forsell/Arkiv
Lite damm får publiken räkna med men C G Wilke menar att det oavsett hör till vanligheterna. Foto: Jörgen Johansson/Arkiv
C G Wilke, tävlingsledare. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Mikael Ericsson voltar på 2013 års Snapphanerally. Ericsson fullföljde racet utan personskador. Foto: Arne Forsell/Arkiv
Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons