Annons

Nu kör de så att det ryker på Wanås

Östra Göinge • Publicerad 1 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är snustorrt och den torra, heta jorden ryker. Grödorna kämpar, det enda som verkar överleva utan större problem är ogräset svinmålla. Jag åker runt på ägorna med Per Nilsson. Han är gammal i gamet och en del av Wanås. När vi kör runt visar han sitt barndomshem. Hans pappa var lagårdskarl på gården och Per Nilsson började som kofösare som 16-åring. Den siste oktober har han gjort sitt.

– Det känns bra, jag är färdig med det här, säger han.

Annons

Men han skulle vilja ha slutat för två år sedan.

– Då hade jag sluppit de här två senaste skitåren, förra året var allt alldeles för blött och i år torkar allt bort. Vi har kastats mellan två ytterligheter. I år går oerhörda summor pengar förlorade.

Han berättar att första vallskörden var bra, de fick till och med mer än vanligt. Andra skörden var ungefär som i fjor, tredjeskörden gav knappast någonting.

– Nu behövs en bra fjärdeskörd, det måste väl komma något regn i augusti i alla fall?

Ihållande regn kan rädda fjärdeskörden och det går att skörda ända in i oktober utan problem, om det skulle behövas.

– Men jag har aldrig sett någon liknande under alla mina år här på Wanås. Vi har aldrig börjat tröska så här tidigt. Fast vi klarar oss ändå bättre än många andra, jag hörde talas om någon som bara hade foder till den 1 september. Jag förstår om en del tänker på repet.

– Vi har vant oss vid att allt ordnar sig, men det gör det inte den här gången. För oss här på Wanås är det största bekymret vallskörden.

Eftersom Wanås har licens att ta vatten från Helgeå är det inte omöjligt att de vattnar mellan 80 och 90 hektar vall. Men först måste dygnstemperaturen gå ned. Att vattna vall när det är 30 grader varmt lönar sig inte.

Vi kommer fram till ett fält korn som Tomas Nilsson håller på att tröska. Jag får hänga med på en sväng i tröskan och upp-ifrån denna vidunderliga maskin ser man hur undermåligt kornet är.

– Egentligen är det ideala förhållanden för att tröska, säger Tomas. Kornet är torrt och fint och rent men det är bara det att skörden blir hälften så stor som normalt.

Annons

Tröskan mal på tryggt och säkert, strängen halm blir inte stor bakom oss. I år tas allt till vara och halmen får dryga ut grovfodret.

– Det kommer att bli huggsexa kring det foder som finns, säger Per Nilsson när vi är nere på marken igen. Så det gäller att hålla vakt över den skörd vi får in.

Foderstölder har redan rapporteras på andra håll i landet liksom lurendrejeri i samband med försäljningen.

– Vi får inga utgifter för torkningskostnader i alla fall, säger Per, det är åtminstone något positivt.

Vi fortsätter vår rundresa i Landrovern. Per Nilsson säger att det är skönt att de dåliga fälten nu skördas så han slipper se dem. Åkerbönan har tagit mycket stryk. Vi stannar och kollar vad som hamnar i följevagnen till tröskan. Det visar sig att det är mest ogräs i hacket och väldigt få åkerbönor.

Per Nilsson konstaterar att vårsådden tagit mest stryk, höstsådden har klarat sig bättre.

Det mesta av spannmålsgrödorna går till korna. Maltkorn och havre går till försäljning. Men i år blir det inte mycket maltkorn så framför allt mikrobryggerierna lär få det svårt. Per Nilsson räknar med att få in två ton korn per hektar mot normalt fyra, det är alltså exakt hälften av normal skörd.

Wanås har en hög självförsörjningsgrad till djuren, den ligger på mellan 93 och 94 procent. Normalt får de in 325 ton åkerböna, i är kanske det blir 100 ton på sin höjd.

– Men det finns ekologisk soja att köpa eller får man ta ett beslut att låta korna mjölka mindre.

Regeringen beslutade i veckan att stödja lantbrukarna med 1,2 miljarder kronor, varav 460 miljoner ska betalas ut före den sista december i år.

Annons

Vad räcker de pengarna till?

– De räcker inte till mycket, läget är jättesvårt, men alla bidrag är välkomna, vi är tacksamma för det vi får, säger Per Nilsson.

– Men som jag hörde någon säga, vad ska man med kor till, mjölk finns ju att köpa i affären ...

bild 1/5
Det är dammigt och torrt så långt ögat kan nå. 
			                 Foto: Susanne Gäre
Tröskorna går för full på Wanås gods. FOTO: SUSANNE GÄRE
Driftsledaren Per Nilsson, slutar i höst efter att ha jobbat på Wanås sedan 16-års åldern.         Foto: Susanne Gäre
Tomas Nilsson, tröskar för dagen korn. 			                Foto: Susanne Gäre
Det är så mycket ogräs, svinmålla, bland sojabönorna att allt går till ensilage till djuren. Foto: Susanne Gäre
Det är dammigt och torrt så långt ögat kan nå. 
			                 Foto: Susanne Gäre
Tröskorna går för full på Wanås gods. FOTO: SUSANNE GÄRE
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons