Annons

Primärvården i fokus för L

skåne Vårdcentralerna står i fokus i de skånska liberalernas valmanifest, som släpptes på onsdagen.
Publicerad 1 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Primärvården ska ges ett tillskott på en halv miljard fram till 2024. Då ska primärvårdens andel av de totala sjukvårdsresurserna uppgå till 25 procent, mot 16 i dag. Det är ett av de lägsta talen i Europa i dag.

Liberalerna vill även skapa ett fastläkarsystem, där patienten ska vara knuten till en egen läkare.

Annons

‑ Genom att stärka vårdcentralerna och införa ett fastläkarsystem, skapar vi inte bara trygghet för den enskilde individen, utan vi avlastar även akutmottagningarna, dit många söker sig idag när de inte får kontakt med sin vårdcentral, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

Det saknas allmänspecialtläkare i Skåne. För att Liberalerna ska nå sitt mål med ett system med fasta läkare vill partiet utbilda 350 fler allmänläkarspecialister och öppna fler karriärvägar i vården för både läkare och sjuksköterskor.

Liberalerna vill även skapa ordning i den skånska kollektivtrafiken, som under lång tid inte fungerat optimalt med kaosliknande tillstånd.

Med parollen ”Trygghet under hela resan” vill L skrota planerna på höghastighetståg och satsa pengarna på vardagspendlingen istället.

‑ Nästan dagligen får jag förtvivlade mejl från pendlare som inte orkar mer. Skåningarna måste kunna lita på att de kommer fram i tid, säger Cristina Glad, vice gruppledare för L i Region Skåne.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons