Annons

Han vill varna för livsfarlig korsning

Osby OSBYByalaget i Sibbarp-Malshult-Hasslaröd har bara väntat på att det skulle smälla.
Osby • Publicerad 3 augusti 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Björn Blomberg, ålderman i byalaget Sibbarp-Malshult-Hasslaröd, pekar på den dåliga synen i fyrvägskorsningen ut på väg 1959.                                                                        FOTO: SUSANNE GÄRE
Björn Blomberg, ålderman i byalaget Sibbarp-Malshult-Hasslaröd, pekar på den dåliga synen i fyrvägskorsningen ut på väg 1959. FOTO: SUSANNE GÄRE

OSBY

Byalaget i Sibbarp-Malshult-Hasslaröd har bara väntat på att det skulle smälla. Förra torsdagen small det. Fyra bilar var inblandade i en krock i en fyrvägskorsning, som byalaget varnat Trafikverket för sedan 1983.

Annons

– Som tur var klarade sig alla, säger Björn Blomberg, men den här korsningen är livsfarlig. Läget är akut.

På vägen får man köra i 70 men enligt Björn Blomberg kör de flesta i 90, 100 km i timmen.

– Vi vill att farten sänks till 40 i mellan 2-300 meter, så utfarten blir säkrare från båda håll på väg 1959 (Hässleholmsvägen). Vi vill också bredda vägen till V Genastorp så det går smidigare att köra in på den.

– Vi måste få vägen breddad och det är markägaren villig att medverka i, säger Björn Blomberg.

Han pekar på att mycket tung trafik tar genvägen över Hästveda från Hässleholm ut på väg 15. Bebyggelsen i området har också ökat och trafiken på vägen till V genastorp har blir mer intensiv. I närheten av korsningen är det busshållplatser på båda sidorna av vägen. Även skolbussen stannar i korset.

– Det har tidigare inträffat incidenter till exempel med skolbussen, säger Björn Blomberg.

Men Trafikverket visar kalla handen och hänvisar till att det går inte att sänka farten till 40 eftersom det inte handlar om ett tätbebyggt område.

– Vi anser att Sibbarp kan betecknas som förtätad bebyggelse med ett farligt fyrvägskors som inte går att blunda för, säger Björn Blomberg. Här finns lika många utfarter till väg 1959 som i Hasslarödsbacken där hastigheten är begränsad till 40 km i timmen.

Byalaget kommer efter olyckan den 26 juli ånyo ta kontakt med Trafikverket.

– Vi har stöd från Osby kommun och polisen kom var på plats vid bilolyckan att det här rör sig om en farlig korsning.

Annons

Polisen påpekar i sin rapport att sikten är dålig, dels på grund av en uppförsbacke i riktning från Hästveda, dels en häck som skymmer sikten till backkrönet. Stopplinjen är dessutom närmast obefintligt, påpekar tjänstgörande polis.

Under tiden vädjar byalaget till trafikanterna på vägen att ta det försiktigt och inte köra för fort.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons