Annons

Bygdens historia präglade hans liv

Personligt Bygdeforskare Eric Mårtensson är död.
Personligt • Publicerad 8 augusti 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
ARKIVBILD: Moa Dahlin
ARKIVBILD: Moa Dahlin

Bygdeforskaren Eric Mårtensson, Skurup, har avlidit efter en tids sjukdom.

Han växte upp med sin mor i mormoderns hus Munkaholm i Skurup, där han blev kvar nästan hela livet. Ett och ett halvt år före sin död bosatte han sig hos en god vän i Aneby, men huset i Skurup förblev i hans ägo.

Annons

Under sina år i Lund på 1960-talet studerade han 17 ämnen, både humanistiska, naturvetenskapliga och konstnärliga. 1967 anställdes han på Skurups folkhögskola, där han blev kvar i 35 år och undervisade på alla skolans linjer.

På 1970-talet undervisade han även vid lärarhögskolan i Linköping och Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Han var även verksam som historisk faktagranskare vid Sveriges television.

Redan under uppväxten grundlades det stora intresse för bygdens historia som kom att prägla hans liv. På 1950- och 1960-talet inleddes hans engagemang i Vemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening och under samma period blev han först guide och därefter intendent vid Svaneholms slott.

Enligt Bengt Almquist på Johannamuseet kan Eric Mårtenssons betydelse för Skurups historiedokumentation knappast överskattas.

– Han är den som, totalt sett, varit Skurups största bygdeforskare.

Bengt Almquist betonar också Eric Mårtenssons stora berättarförmåga.

– Han var alltid mycket trevlig att lyssna på.

Anna Lindblom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons